Regeringen förlänger uppdrag om temporära beredskapsflygplatser

I december 2020 gav regeringen Trafikverket i uppdrag att förhandla och ingå överenskommelser med flygplatser om temporär beredskap. Nu förlänger regeringen uppdraget till och med den 31 maj 2021 för att fortsatt säkra tillgången till samhällsviktiga transporter under pandemin.

Den pågående pandemin innebär att det nationella nätet av beredskapsflygplatser även fortsatt behöver kompletteras med temporära beredskapsflygplatser anser regeringen. Det handlar främst om att tillgodose behovet av samhällsviktiga luftfartstransporter för hälso- och sjukvården, till exempel ambulansflyg.

Därför ska Trafikverket omgående förhandla och ingå överenskommelser med de 17 flygplatser som det nu finns överenskommelser med, om att fortsatt vara temporära beredskapsflygplatser till och med den 31 maj 2021 vilket regeringen uppgav under förra veckan.

”Det är ett fortsatt allvarligt smittläge i vårt samhälle. Därför ser vi nu till att säkra samhällsviktiga transporter i hela landet även fortsättningsvis”, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth. 

Uppdraget om temporära beredskapsflygplatser omfattar flygplatserna Kiruna, Lycksele, Skellefteå, Örnsköldsvik, Mora, Borlänge, Karlstad, Örebro, Eskilstuna, Skövde, Trollhättan, Norrköping, Linköping, Jönköping, Växjö, Kalmar och Kristianstad flygplats.

”Det är positivt att regeringen inser vikten av att säkra krisberedskapen för alla medborgare, i hela landet. Vi tar emot uppdraget med glädje och stolthet”, säger Camilla Sperling, VD på Karlstad Airport om beslutet. Under år 2020 hade Karlstad Airport 2165 rörelser av samhällsviktig trafik, varav Svensk Luftambulans stod för 1394 rörelser. En rörelse är antingen en start eller landning.

(Foto: Karlstad Airport)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.