Norwegian redovisar storförlust

Norwegian har presenterade sitt resultat för det fjärde kvartalet 2020. Som förväntat är de kraftigt påverkade av pandemin och reserestriktioner på bolagets samtliga marknader. Nettoförlusten landade på 16,6 miljarder norska kronor.

Pandemin fortsätter att ha en kraftigt negativ inverkan på flygbranschen och Norwegian. Efterfrågan är starkt påverkad av myndigheters ständiga ändringar av reserestriktioner och ny smittspridning i flera av bolagets viktigaste marknader. Under fjärde kvartalet var i genomsnitt 15 av bolagets 131 flygplan i drift. Under fjärde kvartalet flög 574 000 passagerare med Norwegian, vilket är en minskning med 92 procent jämfört med samma period föregående år. Det ekonomiska resultat landade på en förlust på 16,6 miljarder norska kronor inkluderat nedskrivningar på hela 12,8 miljarder norska kronor.

Kapaciteten under det fjärde kvartalet minskade med 96 procent och passagerartrafiken mätt i RPK, intäkter per passagerarkilometer, minskade med 97 procent. Kabinfaktorn var på 52,4 procent, en minskning med 32,5 procentenheter jämfört med fjärde kvartalet 2019.

”2020 var ett exceptionellt krävande år för hela flygbranschen och för Norwegian. Resultatet för fjärde kvartalet är därför inte överraskande. Tyvärr är en stor andel av våra anställda permitterade och många har blivit av med jobbet, bland annat till följd av att långdistansverksamheten upphör. Trots alla utmaningar som pandemin har orsakat finns det ett stort engagemang bland våra medarbetare och när vi kommer ut ur rekonstruktionsprocesserna ska vi tillsammans bygga det nya Norwegian. Vi fortsätter att arbeta hårt för att komma ut ur krisen som ett finansiellt starkt och konkurrenskraftigt flygbolag med ett förbättrat utbud till kunderna. Jag ser fram emot att återigen få önska fler kunder välkommen ombord i takt med att Europa gradvis öppnas upp igen”, säger Norwegians koncernchef Jacob Schram.

Under fjärde kvartalet inledde Norwegian rekonstruktionsprocesser både på Irland och i Norge. Båda processerna går som planerat och målet är att minska skulden, anpassa storleken på flottan till framtida verksamhet och säkra nytt kapital till bolaget. Norwegian ska minska skulden betydligt till cirka 20 miljarder norska kronor och införskaffa fyra till fem miljarder norska kronor i nytt kapital.

Framöver kommer Norwegian erbjuda inrikesresor i Norge, resor i Norden, samt mellan Norden och viktiga destinationer i övriga Europa. Planen är att ha cirka 50 flygplan i drift i dessa marknader under 2021, beroende på utvecklingen av pandemin och reserestriktioner på bolagets viktigaste marknader. Det blir uteslutande Boeing 737-800-flygplan i Norwegians flotta framöver eftersom långlinjerna med Boeing 787 stoppats och bolaget även beslutat att fasa ut sina Boeing 737 MAX.

(Foto: Norwegian)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.