Frakten på Malmö Airport stod emot pandemin

Passagerartrafiken minskade med 85 procent på Malmö Airport under år 2020 men frakten på den skånska flygplatsen stod emot pandemin och minskade med enbart tre procent under det gångna året. Samtidigt menar Swedavias fraktchef att frakten kan bli det som sätter fart på passagerarflyget igen.

Under delar av år 2020 stod passagerartrafiken på Malmö Airport nästan still och med ett år som till stora delar påverkades av pandemin minskade antalet passagerare på Malmö Airport 85 procent. År 2021 har inte börjat mycket bättre för landets sydligaste flygplats för kommersiella passagerar- och fraktflygningar eftersom antalet passagerare minskade med 84 procent i januari jämfört med samma månad år 2020. Fraktflygningarna står dock emot coronapandemin och under år 2020 minskade fraktvolymerna endast med tre procent på Malmö Airport.

”Flygfrakten på Malmö Airport har varit relativt opåverkad under pandemin och vi ser snarare en ökning under 2021. Under 2020 minskade flygfrakten i volym med endast 3 procent. Totalt flögs 21 303 000 kg till och från Malmö Airport. Det ska jämföras med passagerartrafiken som minskade med 85 procent under 2020”, säger Karin Öhrström, flygplatschef Malmö Airport på Swedavia.

Under vintern har det även blivit extra fraktflygningar från Malmö Airport som vid minst ett tillfälle haft fraktflygplan i skytteltrafik till och från Oostende i Belgien. Bland de flygbolag som flög mellan Malmö och Oostende fanns bland annat Amapola Flyg med Fokker 50 och Zimex Aviation med ATR 72.

”Efterfrågan på snabba transporter med flygfrakt kan variera mycket beroende på efterfrågan och tillgången på till exempel produktionsdelar och reservdelar i industrin. Ibland kan det uppstå tillfälliga produktionstoppar och ett tillfälligt behov av att transportera industriutrustning av olika slag snabbt och smidigt, vilket kan leda till en tillfällig ökning av flygfrakten vid Malmö Airport”, säger Karin Öhrström.

Swedavias fraktchef Ylva Arvidsson menar samtidigt att frakten kan bli en betydande faktor för att få igång passagerartrafiken igen.

”Kanske blir cargo motorn som får igång passagerarflygen igen. Vi bearbetar ständigt alla flygbolag så att de ska komma tillbaka. Tidigare har man fyllt planen med passagerare och därefter sålt utrymme till frakt, men nu ser det ut som att cargo går först och därefter fyller man med passagerare när efterfrågan ökar igen,” säger Ylva Arvidsson till Transportnet.

(Foto: Kalle Sanner)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.