SAS: Fortsatt negativ påverkan från pågende pandemi

Det finns ett ljus i tunneln i form av vaccin men än är det tungt för SAS. Bolaget redovisar ett negativt resultat på två miljarder kronor för det första kvartalet i bolagets räkenskapsår 2020/2021.

Flygtrafiken har under början av år 2021 drabbats av införda reserestriktioner och en pandemi som utvecklats till det sämre. För SAS del har pandemin inneburit ett negativt resultat på två miljarder kronor för det första kvartalet, november-januari, i bolagets räkenskapsår. SAS intäkter var under det första kvartalet 2,3 miljarder kronor medan det under samma period det föregående räkenskapsåret låg på 9,7 miljarder kronor.

SAS intäkter minskade alltså med 76 procent under det första kvartalet jämfört med samma period det förra räkenskapsåret och antalet passagerare minskade med 84 procent. Samtidigt lyckades SAS minska sina rörelsekostnader med 57 procent.

”Pandemin fortsätter att kraftigt påverka hela flygbranschen negativt. Ökad smittspridning har
lett till striktare reserestriktioner, vilket minskat efterfrågan under kvartalet och bromsat återhämtningen för resebranschen som helhet. Utvecklingen av vaccin och vaccinationsprogram
ger dock förhoppningar om lättade restriktioner och ett ökat resande framåt sommaren 2021″, skriver SAS VD Rickard Gustafson.

Under SAS första kvartal i räkenskapsåret 2020/2021 beslutade bolagets VD Rickard Gustafson att lämna bolaget efter tio år och styrelsen arbetar nu för att hitta en ersätta. Gustafson lämnar SAS senast den 1 juli i år. Vidare har SAS slutit ett nytt avtal med Apollo gällande flygningar för charterbolaget. Avtalet sträcker sig över tre år och är värt 3,4 miljarder kronor uppger SAS.

På grund av de färre antal flygningarna som SAS gjort under det senaste året och att man använder sig av sina mest bränsleeffektivaste flygplan har gjort att man minskat sina utsläpp med 74 procent under de senaste tolv månaderna vilket Rickard Gustafson lyfter fram i samband med presentationen av det första kvartalet i räkenskapsåret 2020/2021.

(Foto: SAS)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.