Försvarsmakten och Lunds universitet fördjupar samarbete

Efterfrågan på civila piloter är låg för tillfället. Samtidigt satsar Lunds universitet på att fördubbla utbildningsuppdrag för Försvarsmakten vid Trafikflyghögskolan i Ljungbyhed.

Den civila flygbranschen befinner sig i ett osäkert läge med kraftiga neddragningar av anställda på grund av pandemin och samtidigt ska Försvarsmakten växa med fler transport- och specialflygspiloter. För att kunna genomföra den tillväxt man vill inom Försvarsmakten har man tillsammans med Lunds universitet, som bedriver pilotutbildning på Ljungbyheds flygplats, enats om ett avtal där Försvarsmakten placerar utbildningar vid Trafikflyghögskolan i Ljungbyhed som är en del av Lunds universitet.

”Det är mycket glädjande att det är vi som får förtroendet till utökat samarbete när Försvarsmakten sökt sig utanför den egna organisationen för att kunna prioritera andra viktiga uppgifter. Avtalet är ett av de största vi slutit kring uppdragsutbildning någonsin, säger Anders Dackehed”, affärsutvecklare på avdelningen för uppdragsutbildning vid Lunds universitet.

Utbildningarna som ska genomföras i Ljungbyhed omfattar cirka 160 flygtimmar i en- och tvåmotoriga flygplan samt teoriutbildning motsvarande högsta civila utbildningsnivå för kommersiella piloter. Avtalet mellan Försvarsmakten och Lunds universitet sträcker sig fram till och med 2028 och omfattar tre steg, som ingår i det nya flygutbildningssystemet för piloter inom Försvarsmakten. Den första utbildningsomgången startar redan under hösten 2021.

”Vi är mycket nöjda med detta ramavtal med Lunds universitet och ser fram emot ett gott samarbete. Ramavtalet är en del av det militära flygutbildningssystemet som fyller det behov som Flygvapnet har för att våra piloter ska få de civila flygcertifikat som krävs i vår verksamhet”, säger överste Mattias Hansson, planeringschef Flygstaben hos Försvarsmakten.

De flygplan som idag finns inom flygvapnet som transport- och specialflygspiloter flyger är Saab 340, TP 84 Hercules och en Gulfstream IV samt en Gulfstream G550 för transportflygningar. Flygvapnet har även Saab 340 och Gulfstream-flygplan som är modifierade till spaningsflygplan.

(Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.