Swedavia redovisar miljardförlust

Swedavia redovisar en förlust på 1,7 miljarder kronor för år 2020 och ser osäkert på hur år 2021 kommer att se ut men konstaterar att det finns hopp inför den viktiga sommarsäsongen.

Swedavia gick in i krisen som coronapandemin skapade med en god finansiell ställning och vidtog tidigt drastiska åtgärder, men redovisar trots det en förlust före skatt på närmare 1,7 miljarder kronor för år 2020.

För helåret minskade resandet vid Swedavias flygplatser med 74 procent till 10 255 000 resenärer jämfört med förra årets 40 157 000 resenärer. Swedavias nettoomsättning uppgick till nästan 2,5 miljarder kronor under 2020, en minskning med 3,7 miljarder kronor jämfört med 2019. Rörelseresultatet uppgick till minus 1,6 miljarder kronor.

”Förutsättningarna att bedriva kommersiell flygplatsverksamhet har helt ställts på ända till följd av pandemin. Våra resenärer försvann nästintill helt över en natt i mitten av mars och vi förlorade sammantaget 30 miljoner resenärer under året. Inte sedan början av 1980-talet har flygresandet i Sverige legat på så låga nivåer som under 2020. Nästan ett år senare kan vi konstatera att vi fortfarande är mitt uppe i pandemin och att resandet därför ligger kvar på historiskt låga nivåer i inledningen av året. Här och nu handlar det dock fortsatt för oss alla att ta ansvar för att bekämpa pandemin”, säger Jonas Abrahamsson, VD och koncernchef på Swedavia.

I linje med Swedavias tillgänglighetsuppdrag så har Swedavias samtliga flygplatser varit öppna under krisen för det privat- och affärsresande som har varit möjligt, fraktflyg och andra samhällsviktiga flygtransporter. Parallellt har bolaget fortsatt sitt viktiga klimatomställningsarbete, som trots krisen och de ekonomiska utmaningarna har varit prioriterat under året.

”Swedavia har sedan bildandet 2010 arbetat hårt för att minimera utsläppen av fossil koldioxid från den egna verksamheten och räknas idag som världsledande i utvecklingen av klimatsmarta flygplatser. Som första flygplatshållare i världen nådde vi i december målet om noll utsläpp av fossil koldioxid från vår egen flygplatsverksamhet. På en flygplats samverkar en rad verksamheter för att göra en flygresa möjlig och nästa steg är att samtliga aktörer på Swedavias flygplatser ska bli fossilfria”, säger Jonas Abrahamsson.

Inledningen på 2021 är dock fortsatt starkt präglat av pandemin och för januari månad är antalet resenärer på Swedavias flygplatser kvar på historiskt låga nivåer. Förutsättningarna för en återhämtning inför den för flyget viktiga sommarsäsongen finns. Men det råder i nuläget en stor osäkerhet om utvecklingen, där vaccinationsutrullning, pandemin och reserestriktioner kommer att vara avgörande. Sammantaget räknar Swedavia med att även 2021 kommer vara starkt präglat av pandemin.

”De ekonomiska, sociala och kulturella konsekvenserna av den minskade rörlighet och tillgänglighet vi sett under det senaste året har visat just hur viktiga resor och möten är för vårt sätt att leva och därmed också hur viktiga de kommer vara för att samhällen och ekonomier ska kunna återhämta sig. Flyget knyter ihop världen och för att kunna göra det även i framtiden behöver omställningen till fossilfrihet fortsätta även i tider av kris”, avslutar Jonas Abrahamsson.

(Foto: Kalle Sanner)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.