EU förlänger undantaget för användning av slotar

Det tillfälliga undantaget för användning av slotar på Europas flygplatser som infördes under förra året förlängs nu efter en omröstning i EU-parlamentet och innebär att undantaget kommer att gälla under den kommande sommarsäsongen.

Enligt regler måste flygbolag som har slotar, start- och landningstillstånd, på de europeiska flygplatser där dessa används, utnyttja de till minst 80 procent av den planerade tiden. På grund av coronapandemin har dock denna regel tillfälligt slopats för att dels underlätta för flygbolagen att kunna behålla sina slotar utan att behöva använda dessa och för att undvika tomma flygningar på grund av en låg efterfrågan med det enda syftet att behålla slotarna.

EU-parlamentet har nyligen röstat för att förlänga undantaget för reglen kring användningen av slotar på flygplatser inom EU. Förlängningen av undantaget sträcker sig från den 28 mars till den 31 oktober år 2021, vilket motsvarar den traditionella sommartidtabellen för flygbolagen. Förlängningen av undantaget för användningen av slotar välkomnas förutom av flygbolag även av svenska Europaparlamentariker.

”Det är inte klokt att flyga tomma plan bara för sakens skull, det fattar alla. Det här beslutet underlättar för flygindustrin som drabbats väldigt hårt i krisen och är bra för miljön”, säger Emma Wiesner (C), Europaparlamentariker.

(Foto: Mike McBey)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.