SAS öppnar 180 linjer – om restriktionerna lättas

Förutsatt att reserestriktionerna lättar kommer SAS att öppna upp 180 direktlinjer i vår och sommar från Skandinavien till Europa. Samtidigt räknar bolaget med att öka antalet avgångar på linjer som man trafikerar i nuläget.

SAS öppnar upp 180 direktlinjer från Skandinavien till Europa i vårens och sommarens trafikprogram förutsatt att reserestriktionerna då har lättats enligt ett pressmeddelande från bolaget. Förutom att en rad linjer återöppnas, lanseras dessutom nya linjer som Stockholm-Barcelona, Oslo-Faro och Köpenhamn-Larnaca.

SAS uppger även att man ser en efterfrågan på flygresor lite längre fram som ökar, särskilt till varmare destinationer. Därför adderar man fler avgångar till en rad populära resmål runt Medelhavet inför sommaren. Destinationer som får fler avgångar med SAS är Alicante, Malaga, Mallorca, Alanya, Nice, Rom och Aten.

Även om det idag råder stränga reserestriktioner på grund av COVID-19, finns det förhoppningar om lättnader framöver med en ökande vaccineringsgrad och minskad smittspridning i samhället. I takt med dessa kommer SAS även att öka kapaciteten på alla inrikeslinjer, samt inom Norden och till storstäder i Nordeuropa, för att möta en ökande efterfrågan på såväl fritids- som arbetsresor.

Frågan är dock om effekterna av vaccinationsprogrammen i Europa kommer att vara såpass stora i sommar för att möjliggöra ett relativt omfattande resande jämfört med idag. Enligt generaldirektören på Eurocontrol, Eamonn Brennan, kan man vänta att trafiken även i juni kan komma att ligga på en nivå som är 70 procent lägre än före pandemin i ett värsta scenario. Detta även om pandemiutvecklingen är gynnsam men att länder fortsatt behåller sina reserestriktioner. Dock ser Eurocontrol ljusningar för flygtrafiken under sommaren med en återhämtning från nuvarande läge som påbörjas i maj eller juni för att fortsätta under sommaren. Totalt räknar Eurocontrol med att flygtrafiken kan ligga på en nivå som är 51 procent lägre under år 2021 jämfört med år 2019.

(Foto: Bene Riobó)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.