Tung start på året för SAS

Januari brukar vara en svag månad för flygtrafiken och januari år 2021 var inget undantag för SAS. Antalet passagerare minskade med 28 procent jämfört med december och med 85 procent jämfört med januari år 2020.

Januari innebar ett reducerat trafikprogram och färre passagerare för SAS som en direkt konsekvens av utökade reserestriktioner. Under januari månad flög 280 000 passagerare med SAS, en minskning med 28 procent jämfört med december, då efterfrågan var högre under helgerna. I jämförelse med januari månad förra året, minskade antalet passagerare med cirka 85 procent.

Jämfört med december minskade SAS kapaciteten med 15 procent, vilket motsvarar en minskning med nästan 78 procent i jämförelse med föregående år. Kabinfaktorn uppgick till svaga 30 procent, en minskning med cirka 3 procentenheter mot december och hela 37 procentenheter jämfört med föregående år.

Kommentar från SAS VD Rickard Gustafson om januari:

”Under januari månad har nya reserestriktioner införts med kort varsel i Skandinavien och inom övriga EU-regionen. Det gör att från den 1 februari har alla SAS utrikesdestinationer antingen krav på karantän, krav på negativt PCR-test eller ett generellt inreseförbud för de som inte är medborgare i landet. Återinförda och utökade restriktioner har kraftigt minskat efterfrågan på flygresor vilket föranlett att SAS tvingats anpassa såväl erbjudna destinationer som avgångar efter rådande förutsättningar. De utökade begränsningarna gör att vi bedömer att efterfrågan och därmed vår kapacitet kommer ligga kvar på fortsatt låga nivåer under resten av vintersäsongen”, säger Rickard Gustafson, VD SAS.

(Foto: BriYYZ)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.