87 procent färre resenärer använde Swedavias flygplatser

Flygresandet i januari var fortsatt mycket starkt präglat av pandemin och nya reserestriktioner, och trots pågående vaccininsatser förväntas flygresandet vara starkt begränsat under de kommande månaderna. Det menar Swedavia som redovisar att flög 87 procent färre resenärer på Swedavia-flygplatserna i januari.

Under januari månad flög 342 000 resenärer via Swedavias tio flygplatser vilket är en minskning med 87 procent jämfört med januari förra året när Swedavia hade 2 670 000 resenärer på sina tio flygplatser.

”Januari är den elfte månaden i rad med en kraftigt negativ påverkan av pandemin på flygresandet, som fortfarande är på historiskt låga nivåer. Smittspridningen och reserestriktioner har återigen ökat både i Sverige och vår omvärld, vilket medför en ny nedåtgående trend för flygresandet i början av året”, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef.

Av de totalt 342 000 resenärerna under januari var 222 000 utrikesresenärer, en minskning med 88 procent jämfört med januari i fjol då 1 813 000 resenärer reste utrikes. Inrikesresandet minskade något mindre, med 86 procent, till 120 000 resenärer jämfört med januari förra året då antalet inrikesresenärer var 857 000.

Det finns dessutom inget ljusning i sikte de kommande månaderna för flygtrafiken. Vaccinationerna som nu pågår är visserligen positivt men nya reserestriktioner och pandemins utveckling innebär troligen ytterligare några mörka månader för flygtrafiken.

”Vår bedömning är därför att efterfrågan kommer att vara fortsatt kraftigt begränsad under de kommande månaderna. De vaccininsatser som nu genomförs är helt avgörande för att världen ska öppna upp igen, men också för en återhämtning av flygresandet och vår möjlighet till att mötas och träffas igen, säger Jonas Abrahamsson.

På Sveriges största flygplats, Stockholm Arlanda Airport, minskade flygresandet med 86 procent till 229 000 i januari jämfört med samma månad i fjol. På Göteborg Landvetter Airport minskade flygresandet med 89 procent till 47 000 resenärer under januari.

Bromma Stockholm Airport var den flygplats som fortsatte att visa på den största minskningen även under början av 2021, med en minskning av antalet resenärer på 98 procent. På Swedavias sju regionala flygplatser minskade antalet resenärer mellan 71 procent och 94 procent till 62 000 resenärer under januari. Kiruna Airport och Luleå Airport är fortsatt de flygplatser som klarar sig bäst även under januari månad, med en minskning på 71 procent respektive 79 procent.

(Foto: Kalle Sanner)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.