Transportföretagen: Viktigt besked om digitala vaccinationsintyg

Transportföretagen välkomnar beskedet från regeringen den 4 februari om att digitala vaccinationsintyg blir verklighet i Sverige.

Regeringen har beslutat att ge Myndigheten för digital förvaltning (Digg) i uppdrag att ta fram en digital infrastruktur för vaccinationsintyg. Samtidigt ges även Folkhälsomyndigheten och E-hälsomyndigheten i uppdrag att samordna Sveriges internationella arbete i Världshälsoorganisationen (WHO) och EU för en gemensam standard.

Digitala vaccinationsintyg är mycket viktigt för rese- och transportnäringen men även, som regeringen påpekar, för exempelvis kultur- och idrottsevenemang. Genom dagens beslut följer Sverige andra länder som initierat liknande lösningar.

”Det är mycket bra att regeringen har hörsammat våra signaler. När världen öppnar upp måste det finnas digitala vaccinationsintyg som enkelt kan uppvisas på till exempel en flygplats eller gränspassage. Dagens besked är ett litet första steg för att människor framöver ska kunna känna sig mer säkra och trygga när de reser och rör sig i samhället”, säger Tina Thorsell, samhällspolitisk chef Transportföretagen.

Enligt regeringen ska vaccinationsintygen i möjligaste mån utgå från befintliga informationsresurser, följa internationella riktlinjer och standarder samt säkerställa att kraven om personlig integritet efterlevs. Målsättningen är att digitala vaccinationsintyg ska vara tillgängliga den 1 juni i år.  

”Nu är det viktigt att tidsplanen verkligen håller för att Sverige inte ska hamna på efterkälken när gränserna öppnas upp igen. Med det sagt är dagens besked väldigt viktigt för alla transportföretag som fortfarande har det oerhört svårt ekonomiskt till följd av restriktioner. Förhoppningsvis är digitala vaccinationsintyg ett litet ljus i mörkret”, avslutar Tina Thorsell.

Nyhet från Transportföretagen

(Foto: Victoria Ström)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.