Regionala flygplatser i gemensam upphandling av bioflygbränsle

Grön Flygplats har tillsammans med sex regionala flygplatser genomfört en gemensam upphandling av bioflygbränsle. Det ger flygplatserna en möjlighet att erbjuda både flygbolag och passagerare grönt bioflygbränsle och underlätta omställningen för ett mer klimatsmart och hållbart flyg.

Dagens flygmotorer är begränsade till att flyga med maximalt 50 procent inblandning av bioflygbränsle i tanken, men det är tillgången på förnybar råvara som är den mest brådskande frågan idag. Flera av medlemsflygplatserna i Grön Flygplats har i en gemensam upphandling säkrat tillgången till bioflygbränsle.

Upphandlingen tecknades med Air BP och sträcker sig tre år framåt. De sex flygplatser som anslutit sig är Jönköping, Kalmar-Öland, Skellefteå, Trollhättan-Vänersborg, Ängelholm-Helsingborg och Örnsköldsvik. Det är möjligt för fler regionala flygplatser att ansluta sig till avtalet upplyser Grön Flygplats. Även kommuner, regioner och företag kommer att kunna ansluta sig till avtalet hos sin flygplats, för att säkra utsläppsreducerade resor för sina medarbetare. Grön Flygplats tillsammans med de regionala flygplatserna har ställt krav på en omfattande dokumentation och spårbarhet hur bränslet produceras och transporteras.

Idag finns förslag från regeringen om reduktionsplikt för biobränsle för flyg. Det innebär att allt flyg måste ha en viss procent inblandad förnybar råvara i allt bränsle. Andelen inblandning börjar på en procent för år 2021, för att ökas till 30 procent till år 2030.  Grön Flygplats tycker att reduktionsplikten är ett steg i rätt riktning, men hade gärna sett högre ambitioner med större krav på inblandning av biobränsle.

Grön Flygplats jobbar för att Sverige ska bli världens första fossilfria land och är ett samarbete genom Svenska Regionala Flygplatser (SRF). Man jobbar för ett fossilfritt inrikesflyg 2030 och ett helt fossilfritt svenskt flyg 2045. Genom Grön Flygplats skapas möjligheterna att tanka fossilfritt flygbränsle och att ladda elflygplan efterhand som tekniken utvecklas.

Följande flygplatser ingår i projektet Grön Flygplats: Arvidsjaur, Borlänge, Gällivare, Hagfors, Halmstad, Hemavan, Höga kusten, Jönköping, Kalmar Öland, Karlstad, Kristianstad, Linköping, Lycksele, Mora-Siljan, Norrköping, Pajala, Skellefteå, Stockholm-Västerås, Sundsvall-Timrå, Torsby, Trollhättan-Vänersborg, Vilhelmina, Växjö, Ängelholm-Helsingborg, Örebro, Örnsköldsvik.

(Foto: Ängelholm Helsingborg Airport)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.