Coronatester flygs till Tyskland från Jönköping Airport

Jönköping Airport har blivit ett nav för transporter av coronatester i södra Sverige. Sex dagar i veckan flygs tester gjorda i Sverige till Augsburg i Tyskland för att analyseras, något som förväntas pågå så länge det finns ett behov för det.

Coronatesterna samlas in och ankommer till Jönköping med bil varje natt från Stockholm, Göteborg och Malmö. Jönköping Airports geografiska läge och erfarenhet från att regelbundet hantera fraktflyg nämner flygplatsens Marknadschef, Henrik Älverdal som bakomliggande faktorer till varför man nu hanterar dessa avgångar.

Sedan den 15 december förra året har laboratorieföretaget Eurofins flugit coronatester från Jönköping Airport till tyska Augsburg i södra Tyskland. Anledningen till varför man flyger tester ut ur Sverige förklaras av Henrik Jonsson som är VD för Eurofins Food & Feed Testing Sweden.

”Det har varit brist på laboratoriekapacitet för coronatester under en längre tid i Sverige under den pågående pandemin och vi såg då möjligheten att hjälpa Sverige ur krisen genom att erbjuda analyskapacitet från ett av våra laboratorier i Europa som utför Covid-19 analyser i mycket stor skala. Med detta volymtillskott kan vi dubbla den totala analyskapaciteten för Sverige och det känns fantastiskt!”, säger Henrik Jonsson.

Sex dagar i veckan, tisdag-söndag, genomförs flygningarna till Augsburgs flygplats från Jönköping med en Cessna C208B Grand Caravan från det slovenska flygbolaget Flycom Aviation som lämnar Jönköping under tidig morgon. Flygningarna till Tyskland visar också på samhällsnyttan som en flygplats kan ha.

”…vi har fortsatt att vara en öppen flygplats med verksamheten igång och med i princip oförändrad kapacitet sedan pandemins utbrott. Här får vi ännu en bekräftelse på den samhällsnytta Jönköping Airport bidrar med. Inte minst i dessa tider har det blivit extra tydligt vad en fungerande infrastruktur har för betydelse”, säger Henrik Älverdal på Jönköping Airport.

2020 var ett år som annars präglades av coronapandemin och uteblivna passagerarflyg för den småländska flygplatsen. Däremot har fraktverksamheten på Jönköping Airport rullat på och nu sett en ökning. Flygplatsen har också haft öppet för just samhällsnyttiga flygtransporter i form av organtransporter, ambulansflyg, militärflyg, polisflyg och brandflyg.

”Under året hanterade vi sammanlagt hela 80-90 rörelser med ambulansflyg. Vid flera av dessa transporter är tiden så avgörande att möjligheten att flyga till och från Jönköping kan innebära en skillnad på liv och död för patienten”, säger Henrik Älverdal i en avslutande kommentar.

(Foto: Jönköping Airport)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.