Airbus, Boeing och pandemin

År 2020 var ett dåligt år för flygplanstillverkarna med flera avbeställningar av flygplan. Det har dock gått bättre för vissa än andra och Airbus har under pandemiåret tagit kommandot i kampen med Boeing om att vara världens största flygplanstillverkare. 

Beställningar 

Under år 2020, januari-november, skrapade Boeing ihop beställningar på totalt 94 flygplan, varav 30 av dessa Boeing 737 MAX. Jämfört med år 2019 var det en minskning med nästan 62 procent eftersom Boeing under år 2019 tog emot beställningar på 246 flygplan. Det är dock en siffra för hela året 2019 medan siffrorna för år 2020 är januari-november. Boeing fick endast beställningar på tre flygplan under december år 2019, vilket gör skillnaden liten om man jämfört januari-november år 2019 och år 2020. 

Boeing var under år 2019 kraftigt påverkade av sitt misslyckande med 737 MAX och den amerikanske flygplanstillverkarens största konkurrent, Airbus, dominerade år 2019 sett till beställningar för nya flygplan från flygbolag och leasingbolag. Under år 2019 tog Airbus emot beställningar på drygt 1 000 flygplan men med flera avbeställningar på Airbus A380 blev det dock 768 nya beställningar, med avbeställningar inkluderade. Det blev bara beställningar för 381 nya flygplan för Airbus under januari-november år 2020 vilket är en minskning med 50 procent. Airbus hade alltså en lägre minskning jämfört med år 2019 än Boeing och Airbus hade även fler beställningar under år 2020 än vad Boeing hade under det pandemifria året 2019. Även med avbeställda flygplan hos Airbus så blev det fler flygplansbeställningar under hela år 2020 än Boeings år 2019 eftersom Airbus orderbok växte med 268 flygplan under år 2020 efter att drygt 80 flygplan avbeställts.  

Airbus har alltså dragit ifrån Boeing ännu mer under år 2020 än 2019 och förstärkt sin position som den ledande flygplanstillverkaren i världen. Den främsta orsaken till att Airbus nu drar in fler beställningar än Boeing är det tidigare flygförbudet på 737 MAX som kraftigt försämrat Boeings rykte. Hur det kommer att påverka Boeing på längre sikt är oklart, men människans förmåga att glömma saker talar för att 737 MAX framöver kan bli ett välanvänt flygplan, om än inte med samma framgång som sina föregångare i 737-serien. Även ett nytt namn på 737 MAX underlättar användningen av flygplanstypen och exempelvis Ryanair har setts benämna sina 737 MAX som Boeing 737 8-200. Namnet som Ryanair använder väcker knappast någon uppmärksamhet bland allmänheten medan många känner till Boeing 737 MAX och med ett annat namn på flygplanstypen kommer de allra flesta flygresenärer inte lägga märke till att de bokar en resa med eller flyger med ett MAX-flygplan. 

Leveranser 

Under året som gått har många flygbolag skjutit upp leveranser av nya flygplan, något som drabbat Airbus och Boeing. Under hela år 2020 levererade Airbus 566 flygplan, en minskning med 34 procent jämfört med rekordåret 2019 då Airbus levererade 863 flygplan.  

Flygförbudet på Boeings 737 MAX har inneburit att den amerikanska flygplanstillverkaren inte levererat några MAX-flygplan vilket har påverkat leveranssiffrorna under både år 2019 och 2020. I januari-november år 2020 levererade Boeing 118 flygplan, varav ingen av dessa var 737 MAX. Istället levererade Boeing endast sina två sista tillverkade B737 NG till China Eastern Airlines i januari inom segmentet narrow body-flygplan. Under år 2019 levererade Boeing betydligt fler flygplan än år 2020, 380 stycken, och det innebär att den amerikanska flygplanstillverkaren levererade 69 procent färre flygplan under elva månader år 2020 jämfört med hela år 2019. Jämfört med januari-november år 2019 är minskningen år 2020 66 procent för Boeing. 

Orderböckerna 

Även om år 2020 varit ett tufft år har både Airbus och Boeing många flygplan som ska levereras på de befintliga beställningarna som gjorts. En del har skjutit upp sina leveranser men Airbus har vid år 2020 slut, 7 184 flygplan som ska levereras medan Boeing ska bygga 4 240 flygplan enligt de befintliga beställningarna. Även här är det alltså Airbus som sitter i förarpositionen och en del av det kan tillskrivas Boeings 737 MAX. Airbus har för sin A320neo-familj beställningar på totalt 6 450 flygplan, alltså fler än hela Boeings orderbok, medan den amerikanska flygplanstillverkaren har 3 333 stycken 737 MAX som ska tillverkas alternativ redan är tillverkade och ska levereras. Airbus har alltså nästan dubbelt så många A320neo på beställning som Boeing har för sin 737 MAX. De båda flygplansfamiljerna A320neo och 737 MAX är det som driver flygplansbeställningarna framåt och är de vanligaste flygplanstyperna på marknaden och här har Airbus kopplat ett starkt grepp. 

Airbus bra positionerade inför framtiden 

Under år 2021 förväntas flygbranschen påbörja en återhämtning när vaccin mot COVID-19 ska försöka att sätta stoppa för pandemin. I spåren av pandemin förväntas det en del nya resmönster bland resenärerna och Airbus står betydligt bättre positionerade än Boeing för att möta detta. Framöver förväntas resenärer i en större utsträckning än tidigare prioritera direktflyg framför byte på ett nav och två eller fler flygningar för att komma fram till sin destination. Framförallt på långlinjetrafiken kan Airbus erbjuda ett flygplan perfekt för att flyga fler direktlinjer med en mindre efterfrågan istället för att samla resenärer på ett nav och flyga de på långlinjerna med stora wide body-flygplan.  

Airbus lanserade under Paris Airshow år 2019 A321XLR, ett flygplan som ska ha en räckvidd på 870 mil och är en uppgraderad variant av Airbus A321LR som idag är i trafik medan A321XLR väntas sättas i trafik år 2023. A321LR har även den möjlighet att flyga långlinjer med sin räckvidd på 740 mil. Airbus A321LR och A321XLR tar mellan 150 och 250 passagerare beroende på konfiguration, vilket är betydligt färre stolar än Airbus nya A350 som i SAS konfiguration har 300 stolar som ska fyllas. Med den lägre kapaciteten och lägre driftskostnaderna som A321LR/XLR erbjuder kan de öppna upp för nya ”tunnare” långlinjer framöver när resenärerna i större grad prioriterar direktflygningar för att undvika exponering för COVID-19 med fler kontakter med olika människor vid flygplansbyte. Samtidigt anses flyget vara ett av de allra säkraste transportsätten ur ett smittperspektiv.  

Airbus har alltså, utan att veta om det, utvecklat en flygplanstyp som kan komma att bli mer populär än vad man räknat med tidigare på grund av pandemin. Bevis på detta syns i Airbus orderbok för år 2020 där A321neo, som inkluderar A321LR och XLR är den flygplanstyp som har fått flest beställningar under året som gått. Airbus A321neo har alltså fått fler beställningar under året än vad den annars mer populära A320ceo/A320neo.  

Boeings svar på Airbus A321LR/XLR, som också ses som en ersättare till Boeings 757, är än så länge 737 MAX som bekant har en del hinder att övervinna, bland annat att få tillbaka flygbolagen och resenärernas förtroende. Boeing 737 MAX är dessutom inte i närheten av att ha den räckvidd som A321XLR ska ha. B737 MAX 9 och 10 som är jämförbar med A321XLR har en räckvidd på 660 respektive 610 mil medan A321XLR ska ha en räckvidd på 870 mil. Den lägre räckvidden på 737 MAX gör flygplanstypen betydligt mindre lämplig för exempelvis långlinjer mellan Europa och Nordamerika som i många fall kommer att ha lastbegränsningar för att kunna flyga på många linjer mellan kontinenterna.  

Boeing lanserade under år 2015 projektet ”New Midsize Airplane” med målet att utveckla ett flygplan i klass med Airbus A321XLR. I början av år 2020 stoppades dock dessa planer då Boeing valt att fokusera på ett helt nytt flygplan istället men längre fram i tiden. Samtidigt betonade Boeing att fokuset i början av år 2020 var att få 737 MAX i trafik igen.  

Under år 2020 har Airbus förstärkt sin position som den ledande flygplanstillverkaren medan Boeing halkat efter allt mer. Framtiden ser heller inte ljusare ut för Boeing än Airbus med nya resmönster bland resenärerna där Airbus ser ut att ha rätt flygplanstyp för flygbolagen medan Boeing ännu inte presenterat en ny flygplanstyp som ska kunna konkurrera med Airbus A321XLR. Med pandemin närvarande kan framtiden snabbt förändras och år 2021 blir sannolikt ett skiftande år med en hackig återhämtning för både Airbus och Boeing. 

Simon Ericson 

flyg24nyheter  

(Foto: Airbus)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.