Rickard Gustafson lämnar SAS

Efter tio år har SAS VD och koncernchef Rickard Gustafson beslutat att lämna flygbolaget för en tjänst i en av Sveriges ledande industrikoncerner. Arbetet med att hitta en ersättare till Gustafson har redan påbörjats hos SAS som mitt under pandemin tappar sin högste chef.

SAS VD och koncernchef Rickard Gustafson har beslutat att lämna SAS efter tio år. Enligt ett pressmeddelande från flygbolaget lämnar Gustafson SAS senast den första juli 2021 och istället ska Rickard Gustafson ta en tjänst inom en av Sveriges ledande industrikoncerner, SKF.

”Efter tio intensiva och stimulerande år i SAS är det under första halvåret 2021 dags att lämna stafettpinnen vidare, i och med att jag har erbjudits en tjänst i en av Sveriges ledande industrikoncerner. SAS har en stark ställning på den skandinaviska marknaden och är väl positionerat för att leda utvecklingen mot ett mer hållbart flygresande så snart pandemin har bekämpats. Jag vill uttrycka mitt varma tack till alla uppskattade kollegor, kunder och andra intressenter i SAS för deras engagemang, lojalitet och stöd som alltid uppvisas, både i med- och motgång. SAS är ett fantastiskt företag med ett unikt medarbetarengagemang vilket har säkerställt att SAS fortsätter att vara en viktig och integrerad del av den skandinaviska infrastrukturen”, säger SAS avgående VD Rickard Gustafson.

Under slutet av år 2020 valdes Rickard Gustafson även till ordförande i IATA från år 2022. IATA representerar cirka 290 flygbolag i 120 länder och medlemmarna bedriver över 80 procent av världens flygtrafik, inkluderat världens ledande passagerar- och fraktflygbolag och har en avgörande roll i att utveckla och driva branschgemensamma frågor. Under år 2021 är Rickard Gustafson pre-ordförande i IATA.

Åter till Rickard Gustafson beslut att lämna SAS kommenterar bolagets styrelseordförande Carsten Dilling:

”Jag är både besviken och ledsen över att Rickard väljer att gå vidare från sin viktiga roll i SAS. Samtidigt vill jag tacka Rickard för hans fantastiska jobb under de tio år han verkat som VD och koncernchef. Under Rickards ledning har SAS gjort en anmärkningsvärd vändning, från förlust till flera år av lönsamt resultat. Nyligen har han med säkra händer lett företaget genom den första delen av den tuffaste krisen i företagets 75-åriga historia, pandemin. Rickard kommer framförallt att bli ihågkommen för sitt utmärkta ledarskap i SAS hållbarhetssatsning, vilken var startpunkten för en ny hållbarhetsera inom hela flygindustrin. SAS är fortfarande i en kritisk – men stabil position – och styrelsen har naturligtvis omedelbart påbörjat processen att utse en ny VD och koncernchef för SAS”, säger Carsten Dilling.

Under förra året var det också byte på toppositionerna inom SAS då finanschefen Torbjørn Wist lämnade flygbolaget och ersattes av Magnus Örnberg.

(Foto: SAS)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.