Boeing ska betala ut 20 miljarder kronor i kompensation

Boeing har kommit överens med justitiedepartementet i USA om ekonomisk ersättning för flygplanstillverkarens säkerhetsproblem för flygplanstypen 737 MAX som orsakade två olyckor. Det är inga småpengar som ska betalas ut när Boeing ska kompensera berörda parter med 20,5 miljarder kronor.

Boeing kommer att betala ut totalt 500 miljoner amerikanska dollar till familjer som förlorat sina anhöriga i samband med de två olyckorna under år 2018 och 2019 med B737 MAX-flygplan tillhörande flygbolagen Lion Air och Ethiopian Airlines. Dessutom kommer Boeing även att betala en straffavgift på 243,6 miljoner dollar till den amerikanska staten och totalt 1,77 miljarder dollar som kompensation till flygbolag som drabbats av flygförbudet på 737 MAX enligt ett pressmeddelande från den amerikanska flygplanstillverkaren.

Avtalet som Boeing slutit med det amerikanska justitiedepartementet baseras på agerandet hos två tidigare Boeing-anställda och deras avsiktliga förbiseende med att informera FAA Aircraft Evaluation Group (AEG), gruppen inom FAA, den amerikanska luftfartsmyndigheten, som ansvarar för att utfärda träningsprogram för piloter, om förändringar av manövreringsegenskaperna via MCAS-systemet. Som ett resultat av detta agerande anger avtalet att FAA AEG inte var fullständigt informerad om MCAS utökade driftsområde när det gjorde sina träningsbestämningar för Boeing 737 MAX. Medan man fokuserar på beteendet hos dessa två tidigare anställda uppger avtalet att andra Boeing-anställda informerade andra tjänstemän och organisationer inom FAA om MCAS utökade verksamhetsområde i samband med certifieringen av Boeing 737 MAX.

”Jag är övertygad om att ingåendet av detta avtal är det rätta för oss att göra, ett steg som på ett korrekt sätt erkänner hur vi underskred våra värderingar och förväntningar. Detta avtal är en allvarlig påminnelse för oss alla om hur kritisk vår skyldighet till transparens gentemot tillsynsmyndigheter är och vilka konsekvenser vårt företag kan möta om någon av oss inte uppfyller dessa förväntningar,” säger Boeings VD David L. Calhoun i ett uttalande till Boeings anställda.

Med alla ersättningar som nu ska betalas ut blir det en total summa på ungefär 2,5 miljarder amerikanska dollar motsvarande 20,5 miljarder svenska kronor som Boeing ska betala ut.

(Foto: Boeing)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.