LOT säljer innehavet i SAS-underleverantör

Estniska Nordica och LOT Polish Airlines har kommit överens om att det polska flygbolaget ska sälja hela sitt innehav i flygbolaget Xfly till Nordica som med det blir ensam ägare till SAS-underleverantören Xfly.

Det estniska flygbolaget Xfly, tidigare Regional Jet, som bland annat flyger på uppdrag av SAS kommer att få endast en ägare efter att Nordica och LOT Polish Airlines kommit överens om att det polska flygbolaget ska sälja sitt innehav på 49 procent i Xfly till statsägda Nordica. Nordica och LOT kommer dock fortsätta det kommersiella samarbetet bolagen emellan uppger Flight Global. Under tiden som LOT varit delägare i Xfly har man använt sig av LOTs flygkoder.

Nordica är enligt bolagets hemsida Estlands flaggflygbolag men bolaget flyger i dagsläget inga egna flyglinjer. Tidigare har den estniska staten aviserat att man använder Nordica som en garant för att viktiga flygförbindelser upprätthålls till Estland genom att om inte andra flygbolag trafikerar vad Estland anser är viktiga linjer kommer Nordica genom Xfly att trafikera sådana linjer. Som ensam ägare ser Nordica möjligheter med att snabbare ta beslut kring Xfly och öka bolagets flexibilitet.

Xflys största del av verksamheten består idag av att flyga på uppdrag av SAS. Av sin flygplansflotta som består av 15 flygplan är 10 flygplan avsedda för trafik på SAS linjer. Xflys flygplansflotta består av sju ATR 72-600 och åtta Bombardier/Mitsubishi CRJ 900-flygplan. Nordica och Xfly ansvarar också för den av Trafikverket upphandlade flyglinjen Gällivare-Arvidsjaur-Stockholm som flygs med en CRJ 900.

(Foto: Anna Zvereva)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.