Regionala flygplatser vill se mer statlig stöd

De regionala flygplatserna i landet går med förlust samtidigt som det statliga flygplatsbolaget Swedavia vid normala tider gör ett ekonomiskt plusresultat som täcker förlusterna på de mindre flygplatserna. Därför vill flera chefer på landets regionala flygplatser se mer statligt stöd till sina flygplatser.

I Norge och Finland består flygplatssystemeten till största del av enbart statliga flygplatser som drivs av respektive lands statliga flygplatsbolag. Det innebär att de positiva ekonomiska resultaten som kommer från de större flygplatserna som exempelvis Oslo Gardemoen och Helsingfors Vanda täcker förlusterna på de mindre flygplatserna. I Sverige ser flygplatsstrukturen annorlunda ut där staten endast driver tio av 38 flygplatser med passagerartrafik. De flygplatser som staten inte äger ägs antingen av kommuner eller regioner och av privata aktörer, och är främst mindre regionala flygplatser. Det medan de statliga flygplatserna som drivs av Swedavia bland annat är de större flygplatserna Arlanda och Landvetter.

Eftersom staten valt att driva tio flygplatser i landet måste de respektive ägarna på de övriga flygplatserna i landet täcka de ekonomiska förluster som uppstår årligen på de allra flesta flygplatserna. Detta samtidigt som om alla 38 flygplatser i landet med passagerartrafik hade ingått under samma tak hade redovisat ekonomisk vinst även efter att förlusterna från de mindre flygplatserna täckts.

”Flygplatssystemet i Sverige går med vinst, men det är de tio statliga flygplatserna som går med vinst. Med deras vinster skulle man gott och väl täcka alla underskott från de regionala flygplatserna”, säger Peter Larsson, VD för branschorganisationen Sveriges regionala flygplatser till SVT Nyheter.

I en enkät till landets regionala flygplatschefer som SVT Nyheter genomfört menar flera flygplatschefer att staten bör dela med sig av de vinster som framförallt Arlanda genererar. Vidare förklarar Peter Larsson för SVT att systemen som finns i Norge och Finland innebär att man säkrar upp tillgängligheten i hela landet med överskottet från de stora flygplatserna. Under pandemin har dessutom läget för landets regionala flygplatser försämrats kraftigt, något som även gäller Swedavias tio flygplatser.

Infrastrukturministern Tomas Eneroth berättar för SVT att det flygplatssystem som finns i Sverige idag och den uppdelning som gjorts mellan statliga och icke statliga flygplatser gjorts för länge sedan. Ministern öppnar däremot för att det är dags att se över det svenska flygplatssystemet och vad som ligger i statens intresse gällande flygplatser i landet. Det är ett arbete som enligt Eneroth redan pågår.

(Foto: Trollhättan Vänersborgs flygplats)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.