Nya drönarregler från år 2021

Nytt år och nya möjligheter står för dörren, och så även för drönaroperatörer som dessutom får nya regler att anpassa sig till. Det eftersom från den 1 januari år 2021 införs gemensamma regler för drönare inom EU.

Drönartrafiken ökar och för att kunna behålla den höga säkerheten och underlätta för utvecklingen av trafiken gäller från den 1 januari, nya drönarregler i Sverige. De nya reglerna är gemensamma för hela EU och innebär att man som drönaroperatör alternativt fjärrpilot ska ha ett drönarkort och vara registrerad.

För att underlätta övergången till de nya reglerna börjar kravet på registrering samt drönarkort att gälla först från och med den 10 januari. Som tidigare finns det två grundregler som gäller för drönarverksamhet och det är att det behövs ett särskilt tillstånd för att få flyga utom synhåll och högre än 120 meter över marken med undantag för när man flyger över ett hinder. Vidare gäller också att man som drönaroperatör inte får flyga på ett sätt som utgör en risk för andra luftfartyg, människor, djur, miljö eller egendom.

De nya gemensamma EU-reglerna ligger enligt Transportstyrelsen relativt nära Sveriges nuvarande regler, men drönare får olika indelning beroende på risknivå för flygningen. Alla drönare indelas nu i öppen, specifik eller certifierad kategori. Vidare kommer det även att finnas en del övergångsregler för befintliga drönaroperatörer.

Transportstyrelsen förklarar de nya drönarreglerna i filmen nedan. Det går att läsa mer om de nya reglerna för fjärrpiloter och drönarverksamhet hos Transportstyrelsen och använda sig av myndighetens digitala guide för de nya drönarreglerna.

(Foto: Adonyi Gábor/Pxhere.com)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.