16 flygplatser blir temporära beredskapsflygplatser

För att täcka behoven för sjukvården i detta skede av pandemin ger regeringen Trafikverket i uppdrag att omgående förhandla och ingå överenskommelser med 16 flygplatser över hela landet om temporär beredskap. Det innebär att Sverige under vintern kommer att ha 26 beredskapsflygplatser.

Sveriges kommuner och regioner (SKR) har i en hemställan till regeringen den 18 december 2020 fört fram att fler flygplatser omgående bör utses till temporära beredskapsflygplatser för att täcka behovet. SKR bedömer att de tio befintliga beredskapsflygplatser som finns i landet inte täcker sjukvårdens behov i detta skede av pandemin. Med bakgrund av detta har Trafikverket fått i uppdrag att omgående förhandla och ingå överenskommelser med flygplatser över hela landet om temporär beredskap för att ta emot akuta eller av annat skäl prioriterade sjuktransporter för hälso- och sjukvården, till exempel ambulansflyg.

De flygplatser som nu blir temporära beredskapsflygplatser fram till slutet på februari är Kiruna, Lycksele, Skellefteå, Örnsköldsvik, Mora, Borlänge, Karlstad, Örebro, Stockholm Skavsta, Eskilstuna, Skövde, Trollhättan, Linköping, Jönköping, Växjö och Kalmar flygplats. Att vara beredskapsflygplats innebär att Trafikverket upphandlar beredskap som innebär att flygplatserna ska kunna ta emot samhällsviktigt flyg. I veckan har även regeringen aviserat att 50 miljoner kronor avsätts under 2021 i syfte att förstärka ambulansflygets kapacitet och tillgänglighet under pandemin.

”Stöden kommer verkligen i elfte timmen och är självklart välkomna. Men vi måste fråga oss varför det tagit så lång tid att leverera de resurser som behövs för att säkerställa viktig flyginfrastruktur på marken och i luften och samhällsviktiga flygtransporter. Vi har legat på under lång tid och hoppas att regeringen framöver kan reagera snabbare. Dessutom slår vi ett slag för det långsiktiga perspektivet: flyget behöver stabila och långsiktigt hållbara förutsättningar”, säger Fredrik Kämpfe, branschchef Transportföretagen – Flyg. 

Det är avgörande att det samhällsviktiga flyget fungerar, såväl i freds- som kristid för att kunna transportera tidskritiskt högvärdigt gods som medicin och vaccin. Likaså behövs god tillgänglighet för ambulansflyget, särskilt i en tid då pandemin lamslår samhället, för att patienter ska kunna transporteras snabbt och säkert, skriver Transportföretagen i ett pressmeddelande.

”Vi måste alltid komma ihåg att flygets infrastruktur, det vill säga flygplatser och flygtrafikledning, betalas av flyget självt. Under pandemin har resandet gått ner kraftigt varför denna finansieringslösning totalhavererat. I många länder insåg man detta snabbt och det är hög tid att även Sverige agerar kraftfullt för att kapaciteten i hela luftfartssystemet bibehålles”, säger Fredrik Kämpfe. 

De tio beredskapsflygplatserna som finns permanent i Sverige är Gällivare, Luleå, Umeå, Åre Östersund, Sundsvall-Timrå, Stockholm Arlanda, Göteborg Landvetter, Visby, Ronneby och Malmö.

(Foto: Skistar)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.