Heathrow kan fortsätta planera för en tredje bana

För ett halvår sedan stoppades London Heathrows planer på att bygga en tredje rullbana av domstol. Nu har flygplatsen dock vunnit i Storbritanniens högsta domstol som innebär att flygplatsen kan gå vidare med sina planer om att bygga en tredje rullbana.

Tidigare i år stoppades London Heathrows planer på att bygga en tredje start- och landningsbana efter ett beslut i domstol som menade att det inte låg i linje med Storbritanniens klimatmål. Nu har dock Storbritanniens högsta domstol beslutat att flygplatsen kan gå vidare med sina planer om en tredje rullbana eftersom klimatmålen som fanns när det beslutades om planer på en tredje rullbana var lägre än dagens klimatmål. Det uppger BBC.

Beskedet från Storbritanniens högsta domstol innebär att London Heathrow nu kan gå vidare med sina planer om en tredje start- och landningsbana belägen norr om det befintliga flygplatsområdet. Nästa steg för flygplatsen är att ansöka om ett planeringstillstånd, men även om det blir godkänt är det regeringen i landet som har det sista ordet i frågan. Det finns även förslag från Storbritanniens klimatkommitté om att Heathrows expansion endast ska godkännas om regionala flygplatser samtidigt skalar ner.

Före pandemin var London Heathrow Europas största flygplats mätt i antal passagerare och hade även en stor kapacitetsbrist med endast två start- och landningsbanor. I dagsläget råder det ingen kapacitetsbrist kopplade till start- och landningsbanorna på grund av pandemin. Flygtrafiken förväntas dock att återhämta sig efter pandemin de kommande åren, något som kan innebära att det återigen blir kapacitetsbrist på London-flygplatsen och att en tredje rullbana kommer väl till pass.

(Foto: Mike McBey)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.