Babcock drar ner på ambulansflygningarna

Försäljning av ett flygplan har redan skett och från den 1 januari stängs ambulansflyget i ”vissa delar av södra Sverige” ner på grund av att Babcock Scandinavian Air Ambulance tappat stora delar av sina intäkter.

Babcock Scandinavian Air Ambulance har fyra baser för ambulansflygplan i Sverige och ytterligare sju baser för ambulanshelikoptrar i landet. Vanligtvis sköter flygbolaget en stor del av de sjuktransporter som sker i Sverige främst på uppdrag av landsting och kommuner, och det är då främst planerad sjukvård men också akutsjukvård. Under pandemin har dock mycket av den planerade sjukvården ställts in vilket inneburit färre flygningar för Babcock Scandinavian Air Ambulance som förlorat en stor del av sina intäkter på grund av detta rapporterar Expressen.

På grund av det stora intäktsbortfallet som grundar sig på att Babcock får ersättning utifrån ett timpris för de flygningarna som utförts har Babcock i ett brev till landets regiondirektörer efterfrågat en annan ersättningsmodell. Det eftersom Babcock fasta kostnader finns kvar medan de rörliga intäkterna försvunnit till stor del. Som en konsekvens av de uteblivna intäkterna har Babcock blivit tvungna att sälja ett av sina flygplan och från den 1 januari 2021 stänger flygbolaget ner vissa delar av södra Sverige uppger Babcocks verksamhetschef Agneta Karlfeldt för Expressen.

Babcock varnar för att tillgängligheten med ambulansflyg är hotad på kort sikt på grund av den ersättningsmodell som finns idag. Företaget fick under perioden juni-september ekonomiskt stöd från Socialstyrelsen men när pandemin nu är värre än tidigare drabbas Babcock mer men då finns inget ekonomiskt stöd för flygbolaget som genomför livsviktiga flygningar.

Under nästa år ska ambulansflyget i Sveriges tas över av Svenskt Ambulansflyg som ska sköta landets ambulansflygningar med sex Pilatus PC-24-flygplan. Svenskt Ambulansflyg kommer att ha baser på Stockholm Arlanda, Göteborg Landvetter och Umeås flygplats.

(Foto: Anders Ekhammar)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.