Swedavia säkrar finansiering genom Nordiska investeringsbanken

Coronapandemin har gjort det ekonomiska läget för Swedavia och många andra aktörer i flygbranschen tufft. Den svenska flygplatsoperatören har nu säkrat upp finansiering via den Nordiska investeringsbanken genom ett låneavtal på 500 miljoner kronor.

Swedavia och Nordiska investeringsbanken, NIB, har tecknat ett låneavtal på 500 miljoner kronor. Låneavtalet är ett så kallat ”COVID-19 response loan” med syfte att underlätta finansieringen för branscher som är starkt påverkade av coronaviruspandemin. Löptiden på låneavtalet är sju år uppger Swedavia.

”Lånet bidrar till att ytterligare stärka vår likviditet i en tid då covidpandemin på ett dramatiskt sätt påverkar både flygresandet och Swedavias verksamhet”, säger Mats Påhlson, Swedavias finanschef.

Under perioden januari-oktober minskade antalet resenärer vid Swedavias flygplatser med cirka 72 procent till närmare 9,5 miljoner resenärer. För perioden januari-september redovisade Swedavia ett rörelseresultat exklusive omstruktureringskostnader och realisationsvinster på närmare -1,1 miljarder kronor.

(Foto: Kalle Sanner)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.