Biobränsle på Ängelholm Helsingborg Airport

Under förra veckan blev Ängelholm Helsingborg Airport ytterligare en flygplats i landet som fått leverans av biobränsle från Fly Green Fund. Det är flygresenärer och företag som, genom att köpa biobränsle till sina flygresor från den icke vinstdrivande organisationen Fly Green Fund, möjliggjort leveransen till den nordvästskånska flygplatsen.

Under förra veckan genomfördes en bränsleleverans till Ängelholm Helsingborg Airport med drygt 15 ton biojetbränsle som anses spela en avgörande roll för att flyget ska bidra till att klimatmålen ska nås. Biobränslet kommer nu att bidra till att fylla tankarna på flygplan som tankar på flygplatsen. Detta är möjligt efter att privatpersoner samt företag valt att betala extra för sina flygbiljetter för att finansiera det dyrare biobränslet som reducerar koldioxidutsläppen från flygplan kraftigt.

”Att vi reser är i grund och botten positivt. Genom att resa kan vi utbyta erfarenheter, varor och tjänster med människor världen över och förutom den konkreta affärsnyttan eller semesterupplevelsen, bidrar resor och möten till förståelse, tolerans och utveckling. Samtidigt måste vi ta ansvar för den klimatpåverkan som resandet orsakar. Som flygresenär kan man köpa till biobränsle och på så sätt reducera resans klimatavtryck”, berättar Susanne Sävenfalk, ordförande i Fly Green Funds styrelse.

Biobränslet som kommit till Ängelholm Helsingborg Airport levereras av AirBP och reducerar koldioxidutsläppen med cirka 80 procent jämfört med fossilt flygbränsle. Just detta bränsle är tillverkat av använd matolja men det finns andra lämpliga råvaror, det handlar om allt ifrån rester från skogs-, pappers- och livsmedelsindustrin till energigrödor, hushållssopor och till och med koldioxid utvunnet ur luften. En nyligen publicerad rapport från World Ecomomic Forum pekar på att just bredden av potentiella råvaror gör att flygets omställning kan ske på ett hållbart sätt, trots att efterfrågan på bioenergi ökar i takt med att flera sektorer lämnar de fossila bränslena uppger Ängelholm Helsingborg Airport i ett pressmeddelande. 

”Från vissa håll uttrycks en oro för att omställningen till fossilfrihet hotar våra skogar. Men det är bara restprodukter, som till exempel grot, spån och bark, som används för att producera hållbara bränslen”, berättar Susanne Sävenfalk.

Förutom leveransen av biobränsle löper miljöarbetet på Ängelholm Helsingborg Airport vidare och år 2022 kommer flygplatsen att bli klimatneutral.

”Vi har under många år arbetat hårt med att göra vår flygplats klimatneutral, vilket vi också kommer att bli under 2022. Det som saknats har varit möjligheten att tanka biobränsle lokalt på Ängelholm Helsingborg Airport. Genom den här biobränsleleveransen och ett ramavtal med AirBP kommer alla resenärer från vår flygplats, företag som privatpersoner, att kunna klimatreducera med lokalt tankat biobränsle”, säger Christian Ziese, VD Ängelholm Helsingborg Airport.

(Foto: Ängelholm Helsingborg Airport)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.