Tung november för SAS

I november såg SAS nästan en halvering av antalet passagerare jämfört med oktober och ett tapp på 86 procent jämfört med november år 2019. Totalt flög det 331 000 passagerare med bolaget under årets elfte månad.

Under november månad flög 331 000 passagerare med SAS, en minskning med 86 procent jämfört med samma period föregående år och 45 procent jämfört med föregående månad. Samtidigt minskade SAS sin kapacitet med 75 procent jämfört med förra året och med 20 procent jämfört med oktober.

Kabinfaktorn för SAS i november hamnade på 25,3 procent, en nedgång med ungefär 45 procentenheter jämfört med föregående år och 13 procentenheter jämfört med oktober. Minskningen av antal passagerare och kabinfaktor är ett resultat av det ökande antalet COVID-19-fall i Europa, som medförde nya restriktioner och ledde till en kraftig minskning av efterfrågan, även för inrikesresor enligt ett pressmeddelande från SAS.

Under november noterade SAS även ett ökat antal uteblivna passagerare, något som påverkar kabinfaktorn negativt jämfört med föregående månad. Samtidigt som bolaget har minskat den europeiska och skandinaviska kapaciteten får den interkontinentala trafiken som främst upprätthålls av fraktintäkter en större proportionell del av kabinfaktorn och påverkar jämförelsen med föregående månad negativt.

”Den kraftiga ökningen av antalet COVID-19-fall, nya reserestriktioner och rekommendationer kring social distansering, påverkade omgående efterfrågan och viljan att resa. Trots att SAS reagerade snabbt genom att minska kapaciteten, så ledde oundviklig ledtid för ny schemaläggning och lokala regler för korttidspermitteringar, att det tyvärr blev en obalans mellan kapacitet och efterfrågan under månaden. När vi nu går in i december, har vi ytterligare anpassat vår kapacitet efter rådande efterfrågan på skandinaviska förbindelser”, säger Rickard Gustafson, VD SAS.

(Foto: SAS)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.