SAS redovisar förlust på 9,3 miljarder kronor

SAS redovisar en förlust på 9,3 miljarder kronor för räkenskapsår 2019/2020 som påverkats kraftigt av pandemin, men bolaget står redo för en tuff vinter och ett tuff räkenskapsår 2020/2021 enligt VD Rickard Gustafson.

I SAS fjärde kvartal, augusti-oktober, i bolagets räkenskapsåret november 2019-oktober 2020 minskade intäkterna med 77 procent jämfört med samma period det föregående räkenskapsåret. För att minska effekterna av de kraftigt minskade intäkterna har SAS minskat rörelsekostnaderna med 53 procent under kvartalet jämfört med samma kvartal föregående räkenskapsår. Det är dock inte tillräckligt för att lyckas med ett positivt ekonomiskt resultat på grund av den låga efterfrågan på resor enligt SAS VD Rickard Gustafson. SAS redovisade en förlust på tre miljarder kronor under det fjärde kvartalet.

För hela SAS räkenskapsår redovisar bolaget en förlust på 9,3 miljarder kronor jämfört med en vinst på 621 miljoner kronor under det förra räkenskapsåret som inte påverkades av pandemin. För att minska effekterna av minskade intäkter på grund av pandemin har SAS bland annat förhandlat fram nya avtal med sina regionala produktionspartners med en större andel rörliga kostnader.

Vidare kommer SAS att fasa ut 15 Boeing 737-flygplan och en Airbus A330-300 snabbare än tänkt för att nå en enhetsflotta för kordistanslinjerna med Airbus A320neo. SAS har även fasat ut sina åtta Airbus A340-300. Den snabbare utfasningen kommer att stötta likviditeten genom försäljning av flygplan och motorer och även minska kostnaderna för underhåll och leasing uppger Rickard Gustafson.

SAS ser positivt på nyheterna om framgångar kring vaccin mot COVID-19 men efterfrågan på flygresor framöver är fortsatt mycket osäker och bolaget tror på ett negativt resultat under nästa räkenskapsår 2020/2021. Bolaget bedömer dock fortsatt att en återhämtning för flygbranschen kommer att ha skett vid år 2022 då man kommer att återigen se liknande siffror som före pandemin.

”Jag skulle vilja uttrycka min uppskattning av alla kollegor på SAS för deras kämpaglöd och engagemang under detta turbulenta år, och jag vet att vi alla ser fram emot att än en gång välkomna våra resenärer ombord!”, skriver Rickard Gustafson.

(Foto: Airbus)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.