Biobränsle skapar oförändrad prestanda för Jas 39 Gripen

Redan år 2017 genomfördes flera framgångsrika provflygningar med Jas 39 Gripen i flygvapnet med inblandning av fossilfritt bränsle. Fortsatta försök hos GKN Aerospace visar oförändrad prestanda för biobränslet jämfört med flygfotogen.

Även inom Försvarsmakten och flygvapnet arbetar man med att minska sin klimatpåverkan med siktet inställt på att Sverige ska uppnå klimatneutralitet år 2045. För tre år sedan genomfördes flera framgångsrika flygningar med Jas 39 Gripen med inblandning av fossilfritt bränsle. Fortsatta försök med biobränsle visar på oförändrad prestanda med biobränsleinblandning jämfört med enbart flygfotogen.

GKN Aerospace i Trollhättan har tillsammans med Försvarets materialverk genomfört fler motortester med biobränsle för att upptäcka och studera eventuella skillnader i prestanda och motorfunktion. De tester man genomfört har varit framgångsrika och visar att en inblandning med 50 procent biobränsle inte påverkar bränsleförbrukning eller motorns dragkraft jämfört med 100 procent flygfotogen. Totalt kördes Jas 39 Gripen-motorn, RM 12, i närmare tre timmar med 50 procent inblandning av biobränsle och flera motorstarter och tändningar av efterbrännkammaren genomfördes. Efter testerna inspekterades kärnmotorns brännkammare och där kunde man inte se några tecken på att iblandningen av biobränsle påverkat brännkammaren

”Detta projekt är viktigt för Försvarsmaktens utvecklingsarbete utifrån Sveriges ambition att uppnå klimatneutralitet 2045. De genomförda testerna är mycket positiva och vi ser med tillförsikt fram emot nästa steg”, säger brigadgeneral Gabor Nagy, stridspilot och chef för Försvarsmaktens totalförsvarsavdelning.

Nästa steg är ytterligare prov vid Totalförsvarets forskningsinstitut fram till första kvartalet 2021. Därefter kommer Försvarets materialverks biojetprojekt genomföra en utvärdering och en sammanställning tillsammans med sina amerikanska samarbetspartners USAF/NAVAIR.

(Foto: Tuomo Salonen / SIM)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.