DAT sätter in VIP-flygplan på dansk inrikeslinje

I december blir det möjligt att flyga med en specialkonfigurerad MD-83 på en dansk inrikeslinje då flygbolaget DAT ska flyga med sitt MD-83-flygplan, som blivit konfigurerad med 90 Business Class-stolar i kabinen, mellan Köpenhamn och Aalborg.

Från den 7 december och fram till den 23 december kommer det danska flygbolaget DAT att trafikera den danska inrikeslinjen Köpenhamn-Aalborg med sitt MD-83-flygplan som har registreringen OY-RUE. Det är delvis sällsynt att ett MD-83-flygplan sätts i reguljär trafik i Europa men det mest unika och sällsynta är att flygplanet blivit konfigurerade med 90 Business Class-säten och 21 Economy Class-stolar enligt ett pressmeddelande från DAT. Vanligtvis har DATs MD-83 plats för totalt 172 passagerare.

Det innebär alltså att det blir möjligt att flyga inrikes i Danmark sittandes i riktiga Business Class-säten vilket inte hör till vanligheterna, varken på en inrikeslinje i Danmark eller på någon kortare flyglinje inom Europa. Enligt check-in.dk kommer MD-83-flygplanet under nästa år att stå tillförfogande för charterflygningar och kommer alltså endast synas i reguljär trafik under delar av december på sträckan Köpenhamn-Aalborg. Vidare uppger check-in.dk att den främsta anledningen till att MD-83-flygplanet ska flyga inrikes i Danmark är att det finns en efterfrågan på ett större flygplan än de ATR-flygplan som DAT vanligtvis använder på sträckan. Dessutom ser DAT det som en bra möjlighet att träna sina besättningar som inte fått så mycket flygtid som planerat under året på grund av pandemin.

DAT kommer att flyga en rundtur med sin MD-83 mellan Aalborg och Köpenhamn varje vardag under vecka 50 samt 51 och under vecka 52 blir det fyra avgångar åt vardera håll på sträckan. Under ett antal flygningar kommer även DATs VD och tillika flygkapten Jesper Rungholm att sitta bakom spakarna på MD-83:an.

”DAT har (också) fått ett antal förfrågningar om att erbjuda fler stolar på rutten (Köpenhamn-Aalborg), eftersom efterfrågan ökar. Detta är naturligtvis positivt och jag tror att våra passagerare kommer att välkomna Danmarks största VIP-flygplan. Jag kommer att befinna mig i cockpiten på ett par flygningar och ser fram emot att välkomna ombord”, säger DATs VD Jesper Rungholm i ett pressmeddelande.

(Foto: DAT)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.