SAS sista Airbus A340 checkar ut

Med en planerad avgång från Köpenhamn idag, den 1 december, kommer SAS sista Airbus A340-300 att lämna bolagets flotta och med det är det slutfluget med fyrmotoriga flygplan hos SAS.

Redan i början av coronapandemin syntes tecken på att flera flygbolag valde att fasa ut sina ofta större fyramotoriga flygplan till förmån för tvåmotoriga flygplan. Bland annat British Airways och Qantas har fasat ut sina Boeing 747 och idag, den 1 december, lämnar SAS sista fyrmotoriga Airbus A340-300 bolagets flotta. Det markerar slutet på fyrmotoriga flygplan hos SAS.

Den sista Airbus A340-300 som lämnar SAS är OY-KBM som levererades ny till SAS i februari år 2002. Under årens lopp har flygplanet varit utlånat till portugisiska Hi Fly och genom Hi Fly även till Air Algérie enligt uppgifter från Planespotters. Sedan 2012 har OY-KBM enbart flugit hos SAS och varit målad i en Star Alliance-målning. Totalt har SAS haft åtta Airbus A340-300 i sin flygplansflotta mellan år 2001 och 2020.

Den sista flygningen med en Airbus A340-300 i SAS regi blir alltså, förutsatt att man inte tar in flygplanstypen i sin flotta igen, idag den 1 december när OY-KBM sätter kurs mot Tuscon i Arizona. Därefter kommer OY-KBM att flygas till sin sista viloplats som blir Pinal Airpark enligt Hangar24.no. Pinal Airpark är en välkänd flygplanskyrkogård i Arizona-öknen.

(Foto: Bill Abbott)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.