IATA: Störst förluster för de europeiska flygbolagen år 2021

Flygtrafiken i Europa har varit ett av de områden som drabbats hårdast av coronapandemin och IATA prognostiserar att de europeiska flygbolagen kommer att presentera de största förlusterna bland alla regioner i världen under nästa år.

I IATAs senaste presentation av ekonomin för flygindustrin räknar man med att flygbolagen i Europa gemensamt kommer att göra de största förlusterna under 2021 på grund av pandemin rapporterar Flight Global. De europeiska flygbolagen kommer att stå för de största ekonomiska förlusterna bland världens flygbolag rent volymmässigt och den ackumulerande förlusten för flygbolag i Europa för nästa år är beräknad till 11,9 miljarder amerikanska dollar.

En anledning till att de europeiska flygbolagen väntas få det tuffast av alla regioner i världen är att det redan före pandemin var hård konkurrens och låga biljettpriser. Enligt IATAs regionala vice-VD Rafael Schvartzman var Europa före pandemin en av regionerna som krävde den högsta kabinfaktorn för att ekonomin ska gå jämt upp för flygbolagen.

Samtidigt ser flygbranschen ett potentiellt vaccin som ljuset i tunneln och enligt Schvartzman tror IATA att flygindustrin i EU kan starta upp snabbt igen men att det då krävs en harmoniserad öppning. Det är något som IATA idag saknar i Europa, men om en harmoniserad väg för Europas länder skapas tillsammans med ett vaccin finns det goda möjligheter för regionen att komma tillbaka snabbt igen menar Schvartzman.

(Foto: Brendan Austin)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.