Saab 340 blir flygande klassrum i Storbritannien

Under flera år har det brittiska nationella flygande laboratorium-centrumet bestått av en Jetstream 31 men under nästa år kommer en Saab 340 att ersätta Jetstream-flygplanet som flygande klassrum för studenter från hela världen.

Årligen använder fler än 1 200 studenter från över 25 universitet världen över National Flying Laboratory Centres (NFLC) flygplan för studier rörande luftfart. Under nästan 15 år har en brittisk Jetstream 31 med bas på Cranfields flygplats där även Cranfield universitet ligger använts som flygplan för studierna men från och med nästa år blir det ett svenskt flygplan istället. Detta då NFLC kommer att använda sig av en Saab 340 som öppnar för nya möjligheter för studenter och har även plats för fler studenter per flygning än Jetstream-flygplanet.

Det aktuella Saab-flygplanet levererades nytt till det amerikanska flygbolaget Mesaba Airlines år 1998 och flög både för Northwest Airlines och Delta Air Lines i USA. Sedan år 2014 har flygplanet haft registreringsbeteckningen SE-LRF och Saab har sått som ägare men nu ska Saaben alltså få ett nytt hem i Storbritannien som G-NFLB.

NFLC har historiskt fått ekonomiskt stöd från den brittiska staten för att hålla ett flygplan i luften för olika undersökningar och studier kopplade till över 25 universitet i världen men detta stödet har försvunnit. Därav har finansieringen för Saab 340-flygplanet säkrats genom gåvor från bland annat tidigare studenter och vänner till Cranfield universitet enligt det brittiska universitets hemsida.

(Foto: Cranfield University)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.