Drönare ska flyga mellan Linköping och Norrköping

Hösten 2022 planerar LFV, Linköpings Universitet och Independent Business Group att genomföra en testflygning med en drönare mellan Linköping och Norrköping. Testflygningen är en del i en stor Europasatsning för att visa samhällsnyttan med drönare.

Luftfartsverket (LFV), Linköpings Universitet (LiU) och Independent Business Group (IBG) kommer att planera och genomföra en flygning med en större drönare som ska klara 10 kilo last som ska transporteras minst 50 km. Detta är en del i en stor Europasatsning på att demonstrera samhällsnyttan med drönartjänster och att arbeta fram framtida riktlinjer för dessa.

Östergötland och Norrköping-Linköping är en av sex platser i Europa som genomför denna demonstration av drönartjänster i stadsmiljö. Övriga städer är Paris, Bryssel och andra platser i Tyskland, Italien och Spanien. Mellan de östgötska städerna görs flygningen från stadsmiljö till stadsmiljö, med de utmaningar som följer där. Flygningen är planerad till kvartal 3, år 2022.

”Vi är mycket stolta att kunna stå som värdar när blickarna riktas mot Sverige och våra städer. Duktiga företag och framåtanda gör att vi blir en region att räkna med”, säger Reidar Svedahl, kommunalråd och ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden i Norrköping.

Miljö- och säkerhetsaspekter är prioriterade och en stor del av arbetet. Bland annat måste risker identifieras ur flera perspektiv. Arbetet med att kartlägga dessa och att göra kontinuerliga flygsäkerhetsbedömningar är kritiskt för dessa flygningar. Forskningen vid Linköpings Universitet är världsledande i detta avseende. Vidare bidrar Linköpings universitet med informationsvisualisering över regionen där aktörer kan följa och påverka flygningen.

”Det är hedrande att IBG får chansen att koordinera och kommunicera detta genombrott i flygvärlden som verkligen sätter vår region på kartan. Vi har nyligen etablerat vårt företag i Norrköping där stark kunskap inom logistik, transport och luftfart finns. LFV, Transportstyrelsen och LiU är sådana exempel, där vi kan samarbeta för att ta ytterligare kliv inom flygbranschen”, säger Jesper Low, VD på IBG.

”Förenklat så bygger vi en korridor i luftrummet mellan Linköping och Norrköping. Det är redan idag en intensiv trafik mellan städerna av människor, gods och data. En del av dessa transporter kan förmodligen genomföras effektivare och fossilfritt med hjälp av drönare”, säger Billy Josefsson på LFVs FoI-enhet.

”Det här projektet knyter samman inte bara flera av regionens aktörer inom området, utan också den forskning som LFV och Linköpings Universitet har bedrivit tillsammans under mer än tio år. Vi ser att detta är ett bra exempel på ett lyckat ”triple-helix-samarbete” mellan näringslivet, forskningen och den offentliga sektorn”, säger Martin Rantzer, campusråd och prefekt vid Campus Norrköping vid Linköpings universitet.

(Foto: IBG)

En kommentar

 1. Glädjande att se att drönarutvecklingen fortsätter under kontrollerade former.
  Vad är det tänkt att drönarna skall ha för syfte förutom driftstekniska tester?

  Jag skulle se att ett samarbete och informationsutbyte med Greenflyway och deras program för att testa eldrivna flygplan och drönare i en korridor mellan Jämtlands län och Röros fylke vore fruktbart. Vänd er gärna till Hans Dunder hans.dunder@gmail.com som är projektledare för EU-projektet Greelflyway. Ni kan läsa mera om projektet här

  https://greenflyway.se/onewebmedia/Pressinbjudan%20green%20flyway%20nov2019.pdf

  Alla framsteg inom flygvärlden är bidragande till en positiv utveckling för svensk forskning och näringsliv och ett utbyte av erfarenheter och kunskap skapar synergieffekter.

  Med flyghälsningar
  Mellingeholm Flygplats AB
  Franz Heinel

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.