Skåneflyg ska ta reguljärflyget till Kristianstad igen

Skåneflyg är namnet på ett nytt företag som ska ge Kristianstad Österlen Airport reguljär flygtrafik till Stockholm igen.

Kristianstad Österlen Airport förlorade sin enda reguljära flyglinje, till Stockholm Bromma, i våras när BRA ställde in trafiken på grund av coronapandemin. På en del flyglinjer som BRA ställde in i våras har andra flygbolag ersatt men Kristianstad-Stockholm har inte varit någon linje som flygbolagen velat trafikera. Planen är dock att det ska bli ändring på detta och åter flygtrafik mellan Kristianstad och Stockholm genom ett nytt lokalt initiativ med namnet Skåneflyg.

Skåneflyg är inget flygbolag utan ska hyra in ett flygbolag som utför flygningarna till och från Kristianstad och i dagarna inleds förhandlingar med potentiella partners för att utföra flygningarna. Det kommer också utföras en rad undersökningar på marknaden gällande bland annat lämplig trafikstart och avgångstider för att på bästa sätt vara en produkt som är anpassad efter de behov som råder enligt ett pressmeddelande. Bakom Skåneflyg står fyra lokala entreprenörer.

”För att vårt område ska bibehålla attraktivitet och vara ett levande samhälle för såväl företagare som privatpersoner är bra infrastruktur och i synnerhet flyg en väldigt viktig pusselbit. Vi vill därför försäkra oss om att det finns en behovsanpassad och tillgänglig flyglinje till och ifrån Kristianstad Österlen Airport”, säger Jacob Karlsson som är en av de som investerar i Skåneflyg och som till vardags är VD på K-Fastigheter.

Namnet Skåneflyg kom till för att visa att bolaget ser hela Skåne som sin potentiella marknad. Med en utbyggd E22 kommer till och med personer boende i Lund kunna starta hemifrån senare om de flyger ifrån Kristianstad Österlen Airport än om de skulle välja annan flygplats enligt Skåneflyg och dess fyra investerare Jacob Karlsson, Henrik Persson Ekdahl – Optimizer Invest Ltd, Carl-Henrik Dahlqvist – Kristianstad Golfbana Holding och Fredrik Rosengren – Maxi Stormarknad som sedan tidigare inte har någon erfarenhet från flygbranschen.

”Skåneflyg blir vårt allas flyg, vi fyra har valt att göra denna satsning tillsammans, nu vill vi bygga innehållet tillsammans med företagare och boende i vårt område, där vi ser framför oss ett starkt samarbete både vad gäller marknadsföring, exponering och biljettköp”, säger Carl-Henrik Dahlqvist.

På Kristianstad Österlen Airport är man givetvis glada över att Skåneflyg bildats och under tiden som trafiken legat nere i våras har flygplatspersonal varit i korttidsarbete och arbetat med att förbereda för nystart samt tagit hand om Sjöfartsverkets räddningshelikopterbas, affärsjets och ambulansflyg som kontinuerligt trafikerar flygplatsen.

”Vi har använt tiden på ett bra sätt genom att förbereda oss och våra lokaler för en riktigt bra nystart. Att nystarten blir på detta sätt, där engagerade, drivna och stimulerande entreprenörer startar Skåneflyg känns helt fantastiskt”, säger en märkbart glad Jonas Haak, VD Kristianstad Österlen Airport.

Planerad trafikstart för Skåneflygs trafik är det andra kvartalet år 2021.

Före pandemin trafikerad BRA Kristianstad-Stockholm Bromma med en Fokker 50 från Amapola Flyg med tre avgångar på vardagar samt två avgångar på söndagar i vardera riktning.

(Foto: Bluescan sv.wiki)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.