Norwegian ansöker om skydd för dotterbolag på Irland

Den norska regeringens nej till mer stödpengar för Norwegian innebär att man inleder ett ”reorganiseringsförfarande” som beskrivs som en typ av konkursskydd för det norska flygbolagets dotterbolag på Irland.

Till följd av den norska regeringens besked att inte stödja Norwegian i den pågående coronapandemin har bolaget beslutat att initiera ett reorganiseringsförfarande i Irland kopplat till dotterbolagen Norwegian Air International och Arctic Aviation Assets DAC. Reorganiseringsförfarandet beskrivs av Dagens Industri som en typ av konkursskydd.

Arctic Aviation Assets är Norwegians helägda dotterbolag med ansvar för flygplansflottan och är moderbolaget för bolag som äger koncernens luftfartstillgångar och som är baserade i Dublin. Norwegian Air International är ett produktionsbolag inom Norwegian som har 26 Boeing 737 i flottan enligt Planespotters men har just nu inga flygplan i trafik på grund av pandemin. Dessutom kommer Norwegian omfattas och få skydd under det irländska reorganiseringsförfarandet i egenskap av anknuten part uppger bolaget i ett pressmeddelande.

”Att ansöka om skydd för att reorganisera under irländsk lag är ett beslut som vi har fattat för att säkra Norwegians framtid till fördel för våra anställda, våra kunder och våra investerare. Vårt mål är att hitta lösningar i samarbete med våra intressenter så att vi kommer igenom det här som ett finansiellt starkare och mer robust flygbolag”, säger Norwegians koncernchef Jacob Schram.

Norwegian fortsätter att flyga enligt nuvarande linjeprogram och aktien handlas som vanligt på Oslo Børs efter att handlen med aktien stoppades i väntan på besked från flygbolaget under onsdagen om reorganiseringsförfarandet. Även Norwegian Reward med tillhörande CashPoints fortsätter som tidigare.

(Foto: ERIC SALARD)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.