Boeing 737 MAX får flyga i USA igen

Efter att haft flygförbud sedan mars 2019 så får Boeings 737 MAX nu återigen flyga i USA efter att FAA återigen godkänt flygplanstypen för flygningar.

FAA säger att Boeing 737 MAX är 100 procent säkert att flyga enligt BBC, och därför har man hävt flygplanstypens flygförbud som funnits sedan mars 2019 efter två krascher med flygplanstyper där 346 personer omkom. Beskedet innebär dock inte att flygplanstypen omedelbart kommer att börja flyga igen då det krävs träning för piloter och modifieringar av alla MAX-flygplan innan de får flyga. Modifieringarna på MAX-flygplanen innebär mjukvaruförändringar och nya kabeldragningar rapporterar BBC.

Boeing försäkrar också att man har förändrat sitt säkerhetsarbete och arbetskultur efter de båda krascherna med 737 MAX som delvis orsakades av MCAS-systemet på flygplanen. MCAS förändrar flygplanets horisontella trimning vid en given anfallsvinkel så att flygplanets anfallsvinkel minskar. Detta för att förhindra att flygplanet hamnar i stall på grund av en för hög anfallsvinkel. Vid de båda kraschtillfällena ska dock MCAS-systemet ha aktiverats på grund av en felaktig sensor och tryckt ner flygplanet mot marken utan att piloterna kunnat göra någonting för att förhindra detta. Under certifieringsprocessen av Boeing 737 MAX ska den amerikanska flygplanstillverkaren även ha tagit bort information kring MCAS-systemet i sina manualer till flygplanet vilket inneburit att piloter varit omedvetna om att systemet funnits.

Då EASA valt att utföra en egen certifieringsprocess för Boeing 737 MAX räknar den europeiska luftfartsäkerhetsmyndigheten med att MAX-flygplanet får tillåtelse att flyga i Europa vid årsskiftet uppger Sky News.

(Foto: Boeing)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.