Konsolidering i Sydkorea

En första större konsolidering under coronapandemin är på gång. Det är de två dominerande flygbolagen i Sydkorea, Korean Air och Asiana Airlines som ska bli ett flygbolag då Korean Airs moderbolag ska köpa majoriteten av aktierna i Asiana Airlines.

Med osäkra utsikter för de sydkoreanska flygbolagen stödjer den statsägda banken Korea Development Bank Korean Airs moderbolag Hanjin Groups planer på att köpa rivalen Asiana Airlines. Korean Air avser att köpa drygt 60 procent av aktierna i Asiana Airlines för 1,6 miljarder amerikanska dollar och en del av finansieringen sker via statliga Korea Development Bank uppger Reuters.

Reuters uppger också att ett sammangående de två bolagen emellan gör att man kommer ha 60 procent av marknaden på de internationella flygningarna till och från Sydkorea. De båda bolagen har fram tills nu varit konkurrenter på den sydkoreanska marknaden med Korean Air som medlem i Skyteam-alliansen och Asiana som medlem i Star Alliance.

Det är troligt att Asiana-varumärket kommer att försvinna som en konsekvens av sammangåendet efter uttalanden från de nya ägarna av Asiana Airlines att det är ovanligt för ett land av Sydkoreas storlek att ha två flaggflygbolag. Detta talar alltså även för att Star Alliance kommer att bli en medlem mindre på sikt vilket bland annat kommer att påverka andra medlemmar i alliansen som SAS, Lufthansa och United Airlines.

Idag är Korean Air betydligt större än Asiana och har 169 flygplan i sin flotta medan Asiana har 82 enligt Planespotters. Båda flygbolagen har sina nav på Seouls båda flygplatser Incheon och Gimpo.

(Foto: Bill Abbott)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.