Återhämtning i oktober för Swedavia

Höstlovet var en liten ljusglimt i oktober för Swedavia som återigen noterade en återhämtning av antalet passagerare som använde den statliga flygplatsoperatören tio flygplats, men nya restriktioner skapar en ökad osäkerhet kring utvecklingen framöver varnar man.

Under oktober flög 743 000 resenärer via Swedavias tio flygplatser vilket är en minskning med 79 procent jämfört med förra årets 3 531 000 resenärer. Höstlovsresandet bidrog till en viss återhämtning i oktober, men efterfrågan på flygresor är fortfarande kvar på historiskt låga nivåer.

Av de sammanlagt 743 000 resenärerna i oktober var 427 000 utrikesresenärer, vilket var en minskning med 82 procent jämfört med förra årets 2 378 000. Inrikesresandet fortsatte att minska i mindre omfattning, med en nedgång på 73 procent och 317 000 resenärer jämfört med fjolårets 1 153 000 inrikesresenärer. Detta är något bättre än i september då utrikesresandet var 86 procent lägre och inrikesresandet 76 procent lägre jämfört med samma period år 2019.

”Ett ökat fritidsresande i samband med höstlovet har haft en viss positiv effekt på oktober månads trafikutveckling. Men totalt sett är efterfrågan kvar på historiskt låga nivåer och vi ser överlag väldigt tuffa siffror för flyget i hela världen. Återhämtningen har inte bara stannat av, vi ser tvärtom en tendens till nedgång. Nya restriktioner innebär sannolikt att den vikande efterfrågan på flygresor håller i sig under den närmaste tiden”, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef.

På Stockholm Arlanda Airport minskade resandet med 79 procent till 464 000 i oktober jämfört med i fjol. På Göteborg Landvetter Airport minskade resandet med 81 procent till 112 000 resenärer under oktober. Bromma Stockholm Airport visade på den största minskningen både under oktober månad och ackumulerat januari-oktober, med en minskning på 90 procent respektive 77 procent.

På Swedavias sju regionala flygplatser minskade antalet resenärer med mellan 61 procent och 78 procent till totalt 146 000 resenärer. Luleå Airport var den flygplats som klarade sig bäst under oktober månad medan Kiruna Airport var den flygplats som klarade sig bäst under den gångna tiomånadersperioden, med en minskning på 61 procent respektive 56 procent.

Nya restriktioner i Europa och en ökad smittspridning av coronaviruset bidrar till en förnyad osäkerhet om marknadsutsikterna den närmaste tiden och det är troligt att se en större minskning av resenärer i november än i oktober.

”Med en ökad smittspridning i samhället är det naturligtvis viktigt att vi gemensamt tar ansvar för att begränsa denna och hörsammar myndigheternas rekommendationer kring resande. På våra flygplatser har vi vidtagit en rad åtgärder för ett tryggt resande och för att bidra till att minska smittspridningen”, säger Jonas Abrahamsson.

(Foto: Andreas Harnemo)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.