Norwegian stoppar alla flygningar till Sverige

Efter att norska regeringen beslutat att inte stödja Norwegian ekonomiskt för att kunna ta sig igenom coronakrisen, ser bolaget inget annat alternativ än att permittera och pausa alla sina linjer utanför Norge ännu en gång. Detta innebär att bolaget stoppar samtliga flygningar till och från samt inom Sverige.

Norge har bestämt sig för att inte stödja Norwegian med mer ekonomiskt tillskott på grund av coronapandemin, något som tros vara kritiskt för flygbolagets överlevnad i vinter. Med bakgrund av den norska regeringens beslut kommer Norwegian att kraftiga minska sin verksamhet och stoppar alla flygningar utanför Norge. Detta innebär alltså att bolagets flygningar inom samt till och från både Sverige och Danmark stoppas under veckan.

”Efter (mån)dagens nedslående besked från den norska regeringen har vi inget annat val än att permittera ytterligare 1600 medarbetare på Norwegian och parkera 15 av de 21 planen vi har haft i luften den senaste tiden. Det här är en mycket tråkig dag för alla på Norwegian. Jag beklagar verkligen det här till de som berörs men vi ser tyvärr inget annan utväg. Innan coronakrisen hade Norwegian över 10 000 medarbetare men de kommande månaderna kommer det bara vara cirka 600 anställda i bolaget. Målet är att med sex flygplan trafikera inrikeslinjer i Norge och jag förutsätter att Norwegian får ta del av stödet till utvalda linjer som infrastrukturdepartementet har aviserat”, säger Norwegians koncernchef Jacob Schram.

Konsekvenserna av myndigheternas omfattande reserestriktionerna är väldigt stora och det är helt avgörande att minimera kostnaderna medan Norwegian arbetar för att ta sig igenom den här krisen och överleva, uppger bolaget i ett pressmeddelande.

Norwegian kommer nu endast att flyga på följande linjer:

Oslo – Alta, Oslo – Bergen, Oslo – Bodø, Oslo – Evenes, Oslo – Haugesund, Oslo – Kirkenes, Oslo – Molde, Oslo – Stavanger, Oslo – Tromsø, Oslo – Trondheim, Oslo – Ålesund och Tromsø – Longyearbyen.

I Danmark har DAT svarat på Norwegians besked att man ställer in sin danska linjer genom att kraftiga utöka sina flygningar mellan Köpenhamn och Aalborg. Det danska flygbolaget kommer nu att flyga 28 gånger i veckan med ATR 42/72 på sträckan mellan de danska städerna men det kan bli tal om större jetflygplan om efterfrågan för det finns uppger check-in.dk. Även SAS flyger mellan Köpenhamn och Aalborg.

På de svenska inrikeslinjer som Norwegian trafikerade, Stockholm-Luleå samt Stockholm-Umeå flyger sedan tidigare även SAS. I övrigt skulle Norwegian ha flugit till Köpenhamn, Oslo, Malaga, Alicante, Las Palmas och London Gatwick från Stockholm Arlanda i november men dessa linjer är nu inställda.

(Foto: Aeroprints.com)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.