Status quo för SAS i oktober

En andra våg av coronapandemin gör att återhämtningen kommit av sig och SAS redovisar i oktober passagerarsiffror på samma nivåer som i september och bolaget förväntar sig en oförändrad efterfrågan de kommande månaderna.

602 000 passagerare reste med SAS under oktober vilket är en minskning med nästan 79 procent jämfört med föregående år. Jämfört med samma period minskade SAS även sin kapacitet med 73,3 procent medan efterfrågan, kapacitet och kabinfaktor var i stort sett oförändrade från september 2020.

”Trafiken för oktober ligger i linje med utvecklingen i september och efterfrågan på inrikestrafik fortsätter att vara starkare än för europeiska och interkontinentala destinationer, vilket återspeglas i nätverket och avgångarna vi erbjuder. Tyvärr har det ökande antalet covid-19-fall i oktober lett till utökade restriktioner i hela Europa och det påverkar naturligtvis viljan att resa negativt. Även om vi förväntar oss en oförändrad efterfrågan under de närmaste månaderna, är vår fortsatta bedömning att återhämtningsfasen för flygindustrin kommer fortsätta fram till 2022 och att efterfrågan återgår till nivåerna före pandemin under de följande åren”, säger Rickard Gustafson, VD på SAS.

SAS kabinfaktor var i oktober på drygt 37 procent vilket är nästan 38 procentenheter lägre än oktober 2019. Antalet intäktsbringande passagerarkilometer, RPK, för SAS var i oktober -56,3 procent på inrikestrafiken, -88,2 procent på Europatrafiken och hela 97,1 procent lägre för bolagets interkontinentala trafik jämfört med oktober 2019. Detta åskådliggör skillnaden i efterfrågan för inrikestrafiken och internationellt resande, där inrikesresandet i Sverige, Norge och Danmark är betydligt högre än resor till övriga Europa och till länder utanför Europas gränser.

(Foto: Airbus)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.