Minimal risk att smittas av corona vid utlandsresa

Enligt IATA är risken för att smittas av coronaviruset vid flygresor extrem liten. Man har bara konstaterat ett fall på 27 miljoner resenärer. Samtidigt meddelar den europeiska charterjätten TUI att man sedan pandemin startade haft 2,1 miljoner resande från olika länder och av dessa har endast 163 bekräftats blivit smittade under resan. Detta är färre än 0,5 av 100 000 under en 7 dagarsperiod.

Den bild som både IATA och TUI beskriver delas av samtliga svenska researrangörer uppger Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen, SRF.

”Att mindre än 8 på 100 000 resenärer smittats måste anses som väldigt lågt då i princip alla länder i Europa ligger på en väsentlig högre nivå. Somliga länder har så högt som flera hundra smittade per 100 000 invånare”, säger Didrik von Seth, generalsekreterare för SRF.

Samtidigt visar en rapport från IATA att det endast finns 44 konstaterade fall som blivit smittad under själva flygresan sedan pandemin bröt ut. Detta bland 1,2 miljarder flygpassagerare, vilket motsvarar ett fall per 27 miljoner resenärer.

”Ventilationen ombord på ett flygplan kan jämföras med en operationssal. Detta tillsammans med flygets säkerhetstänk gör flyget till det säkraste transportsättet, även sett ur smittrisksynpunkt”, säger Didrik von Seth.

Populära vinterdestinationer som Kanarieöarna visar på en låg spridning av coronaviruset med 77 fall per 100 000 invånare att jämföra med 85 fall för Sverige.

”Vi kan klart konstatera att just utlandsresandet inte bidrar till smittspridning i högre grad än något annat. Följer man bara Folkhälsomyndigheternas rekommendationer kan man hindra smittspridningen minst lika bra under en resa som att vara kvar i Sverige”, säger Didrik von Seth.

(Foto: Jenova20)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.