Linjeflyg-Boeing viktig kugge i USA-valet

Presidentkandidaterna i USA-valen brukar åka runt i chartrade flygplan målade i sina färger och med sina namn på mellan kampanjmöten och debatter. Under årets presidentval har Demokraternas Joe Biden tagit sig runt i USA med ett flygplan som började sitt flygande liv i Sverige och hos Linjeflyg.

I april 1991 levererades SE-DNE en Boeing 737-500 ny till Linjeflyg från Boeings fabrik i Renton, Washington. Väl hos Linjeflyg fick flygplanet namnet Småland efter ett dop i samband med att Jönköpings flygplats nya terminal invigdes i augusti 1991 enligt Linjeflygs hemsida. Två år senare, 1993, lämnade flygplanet då SAS flygplansflotta för British Midland i Storbritannien och 27 år senare återfinns Småland som en viktig kugge i det amerikanska valet. Detta då SE-DNE blivit Demokraternas presidentkandidats, Joe Biden, flygplan för att ta sig mellan olika valmöten vilket uppmärksammats i Facebookgruppen Linjeflyg.

SE-DNE, Småland, som numera har den amerikanska registreringsbeteckningen N732KA är utrustad i en VIP-konfiguration och flygs av Kaiser Air som är ett amerikanskt charterbolag med tre Boeing 737 i sin flygplansflotta. Förutom att ha flugit hos Linjeflyg, SAS och British Midland (även bmi) har Småland även spenderat tid hos bland annat Luxair, CSA Czech Airlines och Aeroflot-Nord visar Planespotters.net.

(Foto: En av Linjeflygs Boeing 737-500, SE-DNB, Pedro Aragão)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.