Air Leap har skakat liv i inrikesflyget

Coronapandemin har gjort att flygbolag dragit ner på sina verksamheter och i Sverige har BRA, åtminstone i skrivande stund försvunnit från den svenska flygmarknaden medan övriga flygbolag krympt sina verksamheter. När de flesta flygbolagen dragit ner har andra sett möjligheter, och i Sverige har bland annat Air Leap tagit marknadsandelar på inrikesmarknaden under pandemin genom att etablera sig på Bromma flygplats och på så sätt tagit över delar av BRAs tidigare linjenät.  

Sedan coronapandemin lamslog flyget i våras har flygmarknaden i Sverige förändrats. BRA har försvunnit (möjligen endast tillfälligt) medan Norwegian och SAS dragit ner på antalet linjer och avgångar. Samtidigt som dessa flygbolag visat på kraftiga passagerarminskningar jämfört med 2019 har Air Leap använt pandemin till att expandera med numera nedläggningshotade Bromma flygplats i centrum. Under våren och sommaren har Air Leap startat åtta nya flyglinjer som samtliga trafikerades av andra flygbolag före pandemin. Sex av de nya linjerna trafikerar Bromma flygplats medan de övriga två är Visby-Stockholm Arlanda och Visby-Göteborg. Att expandera under en pandemi när antalet resenärer är få kan vara svårt, men Air Leap verkar inte ha några planer på att ge upp sin expansion trots det kärva världsläget. 

Air Leaps marknadschef, Emelie Ahlin, berättar för flyg24nyheter att bolaget ser en succesiv ökning av antalet resenärer varje vecka i takt med att Air Leap arbetar sig in allt mer på de olika marknaderna. Dessutom pekar Emelie Ahlin på vikten av att vetskapen kring om att Air Leap finns och att det går att flyga till och från Stockholm Bromma med dem som en viktig orsak till den succesiva ökningen av passagerare.  

Har allt fungerat enligt plan? 

Vid en relativt stor expansion som Air Leap gjort i förhållande till hur många linjer man hade före pandemin, så är det inte alla flyglinjer som lyckas lika bra. Air Leap har även konkurrens på flertalet av de nya linjerna men faktum är att två av tre linjer som utmärker sig positivt har konkurrens. Både Malmö-Stockholm och Visby-Stockholm är linjer som SAS respektive Amapola Flyg, SAS och Air Gotland trafikerar men är samtidigt två av Air Leaps starkare linjer. SAS flyger till Stockholm Arlanda medan Air Leap trafikerar Bromma, vilket delvis gör att man erbjuder olika produkter och konkurrensen inte är i samma utsträckning som med Amapola och Air Gotland som även de flyger til Bromma flygplats i Stockholm. Den tredje linjen som Emelie Ahlin lyfter fram som stark är Halmstad-Stockholm Bromma där bolaget flyger utan konkurrens från andra bolag med vanligtvis en Saab 340 med plats för 33 passagerare. Dock har efterfrågan stundtals varit så pass hög mellan Halmstad och Stockholm så att en av Air Leaps wet-leasade Saab 2000 med plats för 50 passagerare använts på enstaka avgångar på linjen. 

Alla linjer som Air Leap planerat att börja flyga har dock inte blivit av. Bolaget avsåg att börja flyga mellan Kalmar och Stockholm Bromma men denna linjen stoppades då SAS annonserade att man återupptog sin trafik mellan Kalmar och Stockholm Arlanda. Samtidigt var bokningsläget inte som önskat för Air Leaps del. Istället valde Air Leap att satsa på Ronneby-Stockholm Bromma som under sommaren inte hade trafik med SAS, men som däremot har det nu. Skulle Air Leap börjat flyga mellan Kalmar hade linjen trafikerats i en slinga tillsammans med Ronneby men bolaget valde alltså istället på att enbart satsa på direktflygningar mellan Blekinge och Stockholm. Även sträckan Örnsköldsvik-Stockholm Arlanda som skulle återupptagits i augusti stoppade Air Leap på grund av en för långsam återhämtning av flygtrafiken. Istället upphandlar nu Trafikverket trafik mellan Örnsköldsvik och Stockholm som flygs av Amapola, men Air Leap även deltog i upphandlingen kring trafiken på sträckan. 

Konkurrens på Öjn 

Utifrån ser den konkurrens som nu finns på flygningar mellan Gotland och Stockholm otroligt tuff ut. Air Leap, Air Gotland, Amapola Flyg och SAS trafikerar alla Visby-Stockholm under en tid när passagerarunderlaget är betydligt lägre än när det bara fanns två flygbolag året runt på sträckan. Det är dock enbart Air Leap som flyger både till Bromma och Arlanda av bolagen där SAS flyger till Arlanda och de övriga två till Bromma. För Air Leaps del så är alltså Visby-Stockholm en av de bättre linjerna trots att konkurrensen är hårdare än på någon annan inrikeslinje i landet. Emelie Ahlin förklarar att man flyger med ATR 72 på Gotland som har plats för 72 passagerare och är större än både Amapola och Air Gotlands flygplan, vilket är en fördel för Air Leap i kampen om passagerarna mellan Gotland och fastlandet. 

Vintern 

När Air Leaps expansion nu börjat bli vardag med de nya linjerna och bolaget ser ökande passagerarsiffror så tittar bolaget framåt mot vintern och eventuella nya linjer med sin flygplansflotta som består av fem egna flygplan, fyra Saab 340 samt en ATR 72-500 och fyra wet-leasade Saab 2000. En destination som enligt Emelie Ahlin är aktuell för Air Leap i vinter är Sälen och Scandinavian Mountains Airport. Bolaget tittar i nuläget på hur trafikupplägg och slingning av flygplan ska se ut under vintern och det är därför inte klart vilka eventuella linjer som Air Leap planerar att trafikera enbart under vintertid. Oavsett vad Air Leap väljer att göra så står det klart att efterfrågan på flygresor till de svenska skidanläggningarna är högre än normalt på grund av pandemin då längre resor får stå tillbaka för resor på hemmaplan. 

Arlanda eller Bromma? 

Air Leap är ett av få flygbolag som trafikerar både Arlanda och Bromma flygplats i Stockholm. Förutom Air Leap är det enbart Amapola Flyg som har regelbunden passagerartrafik på de båda Stockholmsflygplatserna. När nu debatten kring Bromma flygplats framtid tagit fart efter att Swedavia inte bedömer att det är lönsamt att driva Bromma längre på grund av pandemin, så står Air Leap med sina ägg i två korgar. En del av sin verksamhet på Arlanda och en del på Bromma. Emelie Ahlin på Air Leap ser det inte som troligt att Bromma flygplats läggs ner i närtid och poängterar att de båda flygplatserna fyller olika funktioner. Arlanda med större fokus på transfertrafik medan Bromma flygplats är viktig för företag som har resor till Stockholm. Ett tydligt exempel är resande från Gotland till Stockholm som om Bromma läggs ner måste flyga förbi Stockholm istället för att landa mer eller mindre i huvudstaden. 

Vad händer sen? 

Med en utblick mot nästa år är det svårt att sia om hur flygmarknaden i Sverige kommer att se ut och om flyget ska fortsätta den påbörjade återhämtningen är ett vaccin mot COVID-19 ett måste enligt bland annat Transportstyrelsen. Detta är något som också påverkar Air Leap och övriga flygbolags framtidsplaner, men hos Air Leap har man planer på att fasa in ytterligare en ATR 72 under början av nästa år. Enligt de nuvarande planerna ska det nya ATR-flygplanet baseras antingen på Gotland eller Malmö och slingas runt i bolagets linjenät. 

Det är utan tvekan så att Air Leap bidragit till att skaka liv i en insomnande svensk inrikesmarknad med sina nya linjer under pandemin och det är spännande att se vad Air Leap kommer att göra med sin numera starka ställning på den svenska inrikesmarknaden framöver. 

(Foto: Erik Glimvik)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.