Högtflygande klimatmål efter ny kartläggning av regionala flygplatser

Inom ramen för Grön Flygplats har 25 regionala flygplatser kartlagt sin klimatpåverkan och satt upp högt ställda mål för de kommande åren. Tillsammans siktar de på 50 procent minskade koldioxidutsläpp på tre år.

Under perioden 2019-2020 har 25 flygplatser, alla anslutna till Svenska Regionala Flygplatser (SRF), kartlagt sina utsläpp, sin energianvändning och sina cirkulära flöden. Kartläggningen var ett första steg i miljöprojektet Grön Flygplats, ett klimatprojekt som enar de regionala flygplatserna i Sverige för ett hållbart resande. 

Kartläggningen visar att flygplatsernas miljöarbete har kommit olika långt enligt ett pressmeddelande. Vissa flygplatser ligger sedan flera år i framkant med sitt miljöarbete, medan andra är ivriga att komma igång på startbanan. Flera av flygplatserna i projektet ligger redan nära noll i koldioxidutsläpp när det gäller själva driften av flygplatsen. Genom samarbetet i Grön Flygplats kan andra flygplatser dra lärdom av de som ligger lite före. 

 ”Flygplatsernas utbyte av varandra är en fin styrka i projektet”, säger Mari Torstensson, projektledare för Grön Flygplats. ”Flygplatserna går gemensamt ihop och tar ansvar för miljön. Man utbyter erfarenheter och lär varandra att “plocka lågt hängande frukter” vilket kan göra stor skillnad i verksamheten och omställningen. Men även de som kommit långt kan lära av varandra. Jag är oerhört stolt över de flygplatser som satt som mål att bli koldioxidneutrala, men även över de som satt tuffa mål när det gäller att minska sin klimatpåverkan från nuvarande nivå.” 

Grön Flygplats har satt ett mål att minska sina koldioxidutsläpp med 50 procent på tre år. Reduktionen kan jämföras med att köra en genomsnittlig nytillverkad bensinbil 183 varv runt jorden. Projektets gemensamma mål för de 25 flygplatserna är förutom de halverade koldioxidutsläppen att minska ​energianvändningen med sex procent motsvarande 2 392 MWh och minska ​mängden osorterat avfall med 14 procent motsvarande 47,5 ton​ från 2018 till 2021.

 ”Jag tror verkligen på viljan och ambitionen hos alla flygplatser som engagerar sig i Grön Flygplats, säger Peter Larsson, VD för SRF. ”Det som däremot kan oroa mig är det utsatta ekonomiska läget för flygplatserna, särskilt i och med corona. Kan de få beviljade anslag för investeringar, när det samtidigt diskuteras om de ska få finansiering för driften?”

Följande flygplatser deltar i Grön Flygplats. Arvidsjaur, Borlänge, Gällivare, Hagfors, Halmstad, Hemavan, Kramfors Sollefteå, Jönköping, Kalmar-Öland, Karlstad, Kristianstad, Lycksele, Mora-Siljan, Norrköping, Pajala, Skellefteå, Stockholm-Västerås, Sundsvall-Timrå, Torsby, Trollhättan-Vänersborg, Vilhelmina, Växjö, Ängelholm-Helsingborg, Örebro och Örnsköldsvik.

(Foto: Jönköping Airport)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.