Svenska flygtrafiken inte återhämtad år 2026

Återhämtningen för den svenska flygtrafiken går långsamt och Transportstyrelsen bedömning är nu att antal flygresenärer inte återhämtat sig till liknande nivåer som 2019 förrän år 2026.

Antalet passagerare på svenska flygplatser beräknas minska med i storleksordningen 75 procent i år på grund av coronapandemin som slagit hårt mot flygindustrin. Transportstyrelsens bedömning är återhämtningen av den svenska flygtrafiken knappt återhämtat sig förrän år 2026.

”Den nedgång vi sett för den civila luftfarten i år saknar motstycke. Tidigare exempel på händelser som påverkat den civila luftfarten är terrorattacken 11 september 2001, finanskrisen 2008, Gulfkriget, och sars-epidemin. Ingen av dessa kriser kommer ens i närheten av det som flygbranschen just nu genomlever”, säger Simon Posluk, enhetschef vid avdelning Sjö- och luftfart på Transportstyrelsen.

För 2021 räknar Transportstyrelsen med att flygtrafiken kan börja återhämta sig. Men det förutsätter att det inom en relativt snar framtid finns fungerande vaccin mot covid-19, och att massvaccineringar kan påbörjas. Givet detta så förväntas tillväxttakten vara hög de närmast kommande åren, för att sedan successivt avta.

”Men om det däremot skulle dra ut på tiden så lär prognosen långt ifrån kunna infrias. Vi följer därför utvecklingen nogsamt och är beredda att revidera våra prognoser om och när det finns ny information av betydelse”, säger Simon Posluk.

Antalet passagerare bedöms dock fortfarande vara lägre år 2026 än innan pandemin vilket är så långt prognosen sträcker sig. För 2026 förutspås antalet avresande passagerare uppgå till cirka 20,2 miljoner vilket fortfarande är cirka 10 procent mindre än under 2019 vilket motsvarar två miljoner färre passagerare.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.