Återhämtningen har kommit av sig

Under september månad flög 643 000 resenärer via Swedavias tio flygplatser, en minskning med 83 procent jämfört med fjolårets nästan 3,7 miljoner resenärer. Inrikesresandet minskade i mindre omfattning än utrikesresandet när återhämtningen nu definitivt kommit av sig.

Av de sammanlagt 643 000 resenärerna i september som använde Swedavias tio flygplatser var 369 000 utrikesresenärer, vilket var en minskning med 86 procent jämfört med förra årets 2 553 000. Inrikesresandet i september minskade i mindre omfattning och visade på en nedgång på 76 procent och 274 000 resenärer jämfört med fjolårets 1 125 000 inrikesresenärer. Totalt minskade antalet resenärer med 83 procent jämfört med september 2019 vilket är en lika stor minskning som i augusti.

”Under sommarmånaderna såg vi en försiktig återhämtning av flygtrafiken, men utvecklingen stagnerar i september med en svag efterfrågan för både affärs- och fritidsresandet. Osäkerheten kring restriktioner och utvecklingen av pandemin innebär en fortsatt stor osäkerhet om hur flygtrafiken kommer att utvecklas under de kommande månaderna och när återhämtningen kan ta fart”, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias VD och koncernchef.

På Stockholm Arlanda Airport minskade resandet med 83 procent till 403 000 i september jämfört med i fjol. På Göteborg Landvetter Airport minskade resandet med 85 procent till 95 000 resenärer under september. Bromma Stockholm Airport var den flygplats som visade på den största resenärsminskningen både under september månad och under januari-september, med en minskning på 91 procent respektive 75 procent.

”Den stora ovissheten innebär utmaningar under en lång tid framöver för svensk tillgänglighet, för svensk besöksnäring och alla branscher som är beroende av flyget”, säger Jonas Abrahamsson.

På Swedavias regionala flygplatser minskade antalet resenärer mellan 67 procent och 83 procent till 126 000 resenärer. Luleå Airport var den flygplats som klarade sig bäst under både september månad såväl som under den gångna niomånadersperioden, med en minskning på 67 procent respektive 61 procent.

(Foto: Kaller Sanner)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.