Upphandling av Norrköpings flygplats kan bli aktuell

Idag, torsdag, ska det komma besked kring framtiden för Norrköpings flygplats där en upphandling av flygplatsen kan bli aktuell, men det är oklart vad politikerna i Norrköpings kommun, som äger flygplatsen, vill ska ske.

I november 2019 blev en utredning kring framtiden för Norrköpings flygplats klar. Utredningen konstaterade att det finns fyra huvudspår för flygplatsen framöver där ett av spåren är att flygplatsen läggs ner. Övriga huvudspår består av reguljär- och chartertrafik, så kallat nyttoflyg och charter samt enbart nyttoflyg, till exempel ambulansflygningar. Efter att Norrköpings kommun, som äger Norrköpings flygplats, låtit politikerna säga sitt och dessutom haft samtal med en privat aktör kommer det idag, torsdag, besked om vad som ska hända med flygplatsen.

Enligt SVT ska ett underlag för en upphandling av Norrköpings flygplats till en privat aktör presenteras på torsdag och sedan ska politikerna i Norrköping ta ställning till underlaget. Det är dock oklart vad politikerna i Norrköpings kommun tycker enligt SVT som beskriver att det varit mycket ”hysch hysch” kring flygplatsens framtid. Kommunens kommunalråd, Lars Stjernkvist, svara dock följande till SVT på beskrivningen.

”Jag vet inte om det är hysch hysch. Att sälja en flygplats är mycket tekniskt komplicerat”

Norrköpings kommun har ägt Norrköpings flygplats sedan 2006 då man tog över den från Luftfartsverket. I februari 2019 förlorade flygplatsen sin enda reguljära flyglinje, som gick till München, då det trafikerande flygbolaget flybmi försattes i konkurs. Sedan coronapandemin har flygplatsen även tillfälligt förlorat sin chartertrafik.

(Foto: Norrköpings flygplats)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.