Konkurrensen hårdnar i Norge

Konkurrensen på den norska inrikesmarknaden ser ut att hårdna framöver när SAS, Widerøe och Norwegian kommer att få sällskap av Wizz Air och ett helt nytt flygbolag som leds av Erik G. Braathen.

Den norska inrikestrafiken är eftertraktad. Flyget är en livlina för många samhällen och det är mer eller mindre omöjligt att ta bilen eller åka tåg för att ta sig dit man ska på en rimlig restid. När coronapandemin kraschat flyget så har den norska inrikestrafiken stått upp relativt bra jämfört med andra marknader då flyget verkligen behövs på grund av geografin i Norge och detta vill nu fler flygbolag än SAS, Widerøe och Norwegian dra nytta av.

Från den 5 november kommer Wizz Air att öppna sin första bas i Norden med Airbus A321-flygplan som ska baseras på Oslo Gardermoen flygplats. Med den nya basen kommer Wizz Air att öppna inrikeslinjer från Oslo till Bergen, Tromsø och Trondheim. Under november kommer endast en Airbus A321 att vara baserad i Oslo medan den i december får sällskap av A321 nummer två för Oslo-basen. I december ska Wizz Air flyga till Bergen 24 gånger i veckan, Tromsø 14 gånger i veckan och Trondheim 28 gånger i veckan. På samtliga linjer flyger även SAS och Norwegian med betydligt fler avgångar i veckan.

Det är dock inte bara Wizz Air som ska ge sig in på den norska inrikestrafiken. Även ett helt nytt norskt flygbolag som ska ledas av Erik G. Braathen, tidigare VD på Braathens SAFE, tillsammans med en rad tidigare Norwegian-chefer planerar att lansera flygningar inom Norge från sommaren 2021 enligt E24. Dock är inte finansieringen klar för det nya bolaget ännu, som planerar att flyga med fem flygplan, antingen Airbus A320 eller Boeing 737, under nästa sommar.

(Foto: tjdarmstadt)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.