Startskott för internationellt testcenter för elflyg på Åre Östersund Airport

När september blev oktober öppnade och invigde elflygsprojektet Green Flyway lokalerna för ett internationellt testcenter för elflygplan och drönarfarkoster på Åre Östersund Airport och Frösö Park. Åre Östersund Airport är först ut av Swedavias flygplatser att testa och förbereda infrastrukturen för att möjliggöra omställningen till en ökad elektrifiering av flyget.

Testcentret som invigts möjliggör test av elflyg och drönare inom ramen för EU- och interregionala projektet Green Flyway, där bland annat Åre Östersund Airport och Röros flygplats i Norge deltar tillsammans med ett flertal partners inom elflygsutveckling och flygbranschen. Även berörda kommuner och regioner samt lokala aktörer både i Sverige och Norge deltar.

”Det är förstås mycket glädjande och betydelsefullt för utvecklingen framåt för elflyg och målet med ett fossilfritt inrikesflyg 2030 och allt flyg 2045, att vi idag fått möjligheten att tillsammans i elflygsprojektet Green Flyway, med en rad olika samhällsaktörer, ta första steget i utvecklingen av ett nationellt och internationellt testcenter för elflyg”, säger Peter Fahlén, flygplatschef på Åre Östersund Airport på Swedavia.

I samband med öppnandet av de nya lokalerna för testcentret sker testflygningar med två elflygplan av modellerna Pipistrel och Phinix. Framöver kommer testflygningar att genomföras i en unik miljö med hög tillgänglighet i luftrummet.

Green Flyway är en unik testarena för elflygplan, UAS, ATM och infrastruktur, belägen i mitten av Sverige och Norge. Projektet är ett samarbete mellan bland annat Östersunds, Röros och Trondheims kommun, berörda regioner, Swedavia, LFV, Trafikverket, Mittuniversitetet, Jämtkraft, SINTEF, ett antal flygbolag och andra aktörer inom elflygsutveckling och flygbranschen samt lokala partners.

(Foto: Peter Phillips)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.