RON: SJ-reklam innehöll vilseledande miljöpåstående

SJs reklam om att 40 000 tågresor motsvarar en flygresa mellan Stockholm och Göteborg mätt i koldioxid har varit delvis omdebatterad där delar av flygbranschen menat att reklamen inte är korrekt. Nu har Reklamombudsmannens opinionsnämnd, RON, beslutat att reklamen innehåller ett vilseledande miljöpåstående och därmed strider mot två artiklar i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation.

I april tog SJ bort sin reklam om att koldioxidutsläppen från 40 000 tågresor mellan Stockholm och Göteborg motsvarar en flygresa på samma sträcka. Anledningen att reklam togs bort var att förändringar inom SAS miljökalkylator som SJ använt i sin beräkning av koldioxidutsläpp gjorde att det nu var 25 000 tågresor som motsvarade koldioxidutsläppen för en flygresa mellan Stockholm och Göteborg.

SJs reklam har mött på motstånd från flygbranschen då bland annat David Hild VD på Fly Green Fund skrivit en debattartikel om att ”räknar man som SJ blir flygresan och tågresan nämligen nästan lika gröna”. Läs mer om det här. Samtidigt som SJs reklam blivit ifrågasatt av delar av flygbranschen har även två privatpersoner anmält reklamen till Reklamombudsmannen på grund av vilseledande miljöpåståenden.

Nu har ett beslut kommit från Reklamombudsmannen opinionsnämnd gällande SJs reklam och i beslutet slår Reklamombudsmannen fast att SJ-reklamen innehåller ett vilseledande miljöpåstående och därmed strider mot artiklarna 5 och D1 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation. Opinionsnämnden skriver i sitt beslut att man finner att påståendet (”En flygresa mellan Stockholm och Göteborg släpper ut lika mycket koldioxid som 40 000 tågresor på samma sträcka”) som är opreciserat, bygger på beräkningar i många led, något som i sig kan riskera att jämförelsen blir osäker.

SJ har sedan tidigare tagit bort reklamen.

(Foto: Stefan Nilsson)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.