Konkurs kan vänta för Nordica i december

Estniska Nordica riskerar konkurs i i december om man inte får ekonomiskt stöd och därför vill nu den estniska staten gå in med stöd för att Nordica ska överleva.

Missade intäkter på drygt 600 miljoner kronor på grund av pandemin och ett förväntat ekonomiskt resultat på minus 241 miljoner kronor gör att det estniska virtuella flygbolaget Nordica riskerar konkurs i december. Detta menar den estniska staten som nu ansökt hos EU-kommissionen om att få tillstånd att gå in med statsstöd för att rädda Nordica från konkurs vilket ch-aviation rapporterar.

I april ansökte Nordica om ett lån från den estniska delen av SEB Banken men banken sade nej till bolaget. Detta då Nordica som ett virtuellt flygbolag inte har några tillgångar att använda som en säkerhet i kombination med den osäkerhet som finns i flygbranschen. Om EU-kommissionen godkänner Estlands ansökan om stöd till Nordica återstår att se men när SEB sagt nej tidigare så är det mycket som talar för konkurs, åtminstone enligt den estniska staten.

I dagsläget flyger Nordicas dotterbolag Xfly med fem flygplan på uppdrag av SAS och före pandemin flög man med 15 flygplan på uppdrag av SAS och med fem flygplan på uppdrag av LOT Polish Airlines som äger 49 procent av Nordica. Xfly flyger även den upphandlade flyglinjen Gällivare-Arvidsjaur-Stockholm Arlanda i Sverige. De resterande 51 procenten av Nordica ägs av den estniska staten.

(Foto: Rosedale7175)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.